Rođena je u imućnoj i hrišćanskoj porodici, a roditelji su je, prema predanju, dobili tek nakon mnogo godina u molitvi. Vaspitana je u duhu hrišćanstva.

Sa 18 godina su joj roditelji našli bogatog mladoženju sa namerom da je udaju, ali to nije želela Efrosinija Aleksandrijska. Ona je želela da posveti život Bogu, a za to nije imala pristanak roditelja.

Obučena u muško odelo se kao evnuh Izmaragd zamonašila u jednom manastiru.

Foto: Srbin.info printskrin

 

Legenda kaže da je do svoje 38 godina života bila u postu i molitvi, a da je tada njen otac posetio manastir. Na molitvu i utehu ga je iguman poslao Izmaragdu. NJen otac se ispovedio i pričao koliko tuguje za izgubljenom ćerkom. Obećala je da će svoju ćerku videti kada dođe za tri dana.

Posle tri dana je ona ležala na samrtnoj postelji, ispovedila se i ubrzo nakon toga umrla. NJen otac se zamonašio brzo nakon toga i proveo poslednjih 10 godina života u istom manastiru kao i njegova ćerka. Sahranjeni su jedno blizu drugog.

Na grob u kom su oboje sahranjeni godinama dolaze vernici kako bi se molili, a predanje kaže da je najviše bolesnih i slabih, fizički ili duhom, koji posle molitve na ovom svetom mestu odlaze preporođeni.

Zato se veruje da oni koji ne mogu posetiti ovaj grob, danas moraju otići u crkvu i pomoliti se Svetoj Efrosiniji, a predanje kaže da svima koji joj se bogougodnim rečima obrate, ova svetiteljka podariti mir i snagu u životu.