Фејсбук група "Live from Greece" окупила је на једном месту многобројне српске туристе који летују или су заинтересовани за одлазак у Грчку, а администратор те странице Ана Николић објавила је упозорење у вези са одласком на Халкидики.

Бацање опушака од цигарета из аутомобила представља праксу која је, нажалост, присутна код великог броја људи, а она може бити папрено кажњена у Грчкој.

Моменту када су надлежни органи казнили несавесног возача, присуствовала је Ана, а "ригозорозне" мере присутне су због повећане опасности од пожара.

Њену објави преносимо у целости:

- Јуче је на Халкидикију једна особа новчано кажњена због бацања опушка из аута. Казну је написала Ватрогасна служба. У периоду када су велике суше и високе температуре, бацање опушка у природу може врло лако изазвати пожар. Ватрогасци патролирају Халкидикијем, али и другим дестинацијама због изузетно високих температура.

Минимална казна за овај прекршај од стране Ватрогасне службе је 200€, али се новчана казна скалира у завиности од категорије ризика. Ако направите прекршај у периоду када постоји висок ризик од пожара као што је сада, казна би била минимум 400€, а вероватно и више. Максимална казна је 5000€, у случају поновљеног прекршаја.

Генерални секретаријат цивилне заштите ажурира карту опасности од пожара по регијама и областима, на основу које се и одређује висина казне.

Најодговорнија за ове провере је саобраћајна полиција. По грчком закону: ‘Возачи свих врста возила који из свог возила бацају предмете или материје које загађују средину или могу изазвати пожар или незгоду, као што су цигарете, кажњавају се одузимањем на лицу места саобраћајних и возачке дозволе на 60 дана.‘

Иначе, пушење у аутомобилу је дозвољено законом, уз веома услов: у возилу не сме бити дете млађе од 12 година. Кршење овог прописа доводи до веома високих казни.

За наведени прекршај, кажњава се административном казном од 1.500 евра путник који пуши без обзира да ли је возач, док се новчана казна удвостручује и износи 3.000 евра, ако пушач вози возило јавне намене‘.

Поред тога, возачима ових возила се одузима возачка дозвола на период од месец дана за сваки прекршај, чак и ако прекршај нису учинили сами, већ лице које се вози у аутомобилу - истакла је Ана Николић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".