Возачи који од 15. октобра на аутопуту од Београда до Ниша буду возили "само" 150 километара на сат мораће да плате казне за прекорачење брзине и до 60.000 динара!

Екипе МУП-а и ЈП "Путеви Србије" већ су поставиле 56 најасавременијих камера дуж више аутопутева у Србији, које ће поред прекорачења брзине снимати и ко није везао појас - и напред и позади, као и ко током вожње користи мобилни телефон! За све прекршаје које камере сниме, аутоматски ће на кућне адресе бити слате казне.

Крај 'просека'

Ранији систем предвиђао је да се контрола брзине врши на "просек" између две наплатне рампе у односу на минимално време које је потребно да се стигне од једне до друге тачке, а уколико би неко стигао брже, то би аутоматски значило да је прекорачио дозвољених 130 километара на сат.

У том систему било је разних махинација, па су бахати возачи на аутопуту возили недозвољеном брзином, а онда би на бензинским станицама правили паузе, тако смањивали средњу брзину, и пролазили некажњено.

Фото: Н. Скендерија, Профимедиа

 

Сада, међутим, брзина се више неће мерити само између главних наплатних рампи, већ на више од 50 локација на којима су постављене најмодерније камере. Тако ће на аутопуту од Београда до Ниша камере снимати на 12 локација, и то код Врчина, Малог Пожаревца, Умчара, Водња, Смедерева, Велике Плане, Марковца, Баточине, Јагодине, Параћина, Појата и Алексинца.

На правцу од Београда до Прељине камере се налазе код Уба, Лајковца, Љига и Такова, а од Београда до Шида монтиране су код Пећинаца, Руме, Сремске Митровице, Кузмина, Моровића и Адашеваца. Коначно, на ауто-путу од престонице до Суботице снимаће се код Инђије, Бешке, Ковиља, Новог Сада, Змајева, Врбаса, Бачке Тополе и Жедника.

Фото:Танјуг/Милош Миливојевић

 

Раније се просечна брзина рачунала на деоницама од 100 и 150 километара, а сада ће то бити на много мањим деоницама - од шест до 32 километра!!! Како су нам објаснили надлежни, камере ће прво снимити тачно време када је неко возило прошло поред једне контролне тачке, затим и поред наредне, а софтвер ће аутоматски поделити растојање у километрима са временом које му је било потребно у секундама. На тај начин добиће се просечна брзина којом се аутомобил кретао између две зоне снимања.

Тако возач од Београда до Ниша може да добије чак 12 казни ако прекорачи средњу дозвољену брзину између сваког од контролних пунктова где су постављене камере!!!

И претходни начин мерења дао добре резултате

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић каже да је ова одлука надлежних "одлична ствар".

- Свакако ће овај нови систем мерења брзине утицати на људе да мало више обрате пажњу на то да ли су прекорачили брзину. И претходни начин мерења дао је добре резултате, али мислим да ће овај бити још бољи. До сада су људи правили паузе и испијали кафу на пумпама како би смањили просечну брзину, а сада то више неће моћи да раде - наводи Окановић.

Фото: Танјуг

 

 

И Миодраг Пирошки из "Врелих гума" каже да је контрола брзине изузетно битна за безбедност саобраћаја.

- Са стране струке је то апсолутно оправдано јер је неприлагођена брзина један од главних узрока фаталних саобраћајних удеса. Ако возач направи више прекршаја, макар то било само у једном дану, то значи да су његове навике бахате вожње веома ризичне за безбедност саобраћаја и свака санкција према таквим појединцима јесте сасвим оправдана - истиче Пирошки.

Казне за прекорачење брзине

До 10 км/х - 3.000 (1.500 за осам дана) 11-20 км/х - 5.000 (2.500 за осам дана) 21-40 км/х - 10.000 (5.000 за осам дана) 41-60 км/х - 10.000-20.000, три казнена поена и забрана управљања бар 30 дана 61-80 км/х - 20.000-40.000 (или до 30 дана затвора), шест казнених поена и забрана управљања бар три месеца 81-100 км/х - 100.000-120.000 (или 15 дана затвора), 14 казнених поена и забрана управљања бар осам месеци више од 100 км/х - 120.000-140.000, 30-60 дана затвора или 240-360 сати добротворног рада, 15 казнених поена и забрана управљања бар девет месеци.

Казне на кућну адресу

Док ће странци бити кажњавани на наплатним станицама и граничним прелазима, држављани Србије ће казне добијати на кућне адресе уз могућност да у року од осам дана плате половину казне - ако нису прекорачили дозвољену брзину за више од 40 километара на сат.

У случају да је регистровано веће прекорачење брзине, у том случају возач ће морати код прекршајног судије.

Доказ фотографија

Поред прекорачења брзине, нове модерне камере детектоваће и коришћење мобилног телефона приликом управљања возилом и невезивање сигурносног појаса, па ће и такви саобраћајни прекршаји моћи да буду санкционисани без присуства саобраћајне полиције на терену.

Доказ ће бити фотографија возила са регистарском ознаком, али и фотографија на којој се види особа која није везана или возач који има телефон у руци.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".