Први авион који је срушен у историји светске ратне авијације оборио је пре равно 106 година изнад Крагујевца српски војник, звао се Радоје Љутовац.

Датум када је Љутовац оборио немачки/аустроугарски авион – 30. септембар, узет је за славу Противавионске артиљерије Краљевине Југославије, а данас се слави као Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије.

Српски артиљерац Радоје Рака Љутовац је за време Првог светског рата ушао у историју авијације као први човек који је ватром са земље оборио авион, када је пуцао из пољског топа са Метиног брда, код Крагујевца. Његов подвиг је тим значајнији уколико се у обзир узме чињеница да Србија у то време није имала организовану противавионску артиљерију, а појава немачких авиона натерала је српску војску да импровизује одбрану.

Рака је догађај после препричавао свом праунуку Звонимиру Љутовцу.

- Дрхтала ми је рука да не смем да промашим. Ја сам ставио на топче кончић. Направио сам крстић и гађао кроз цевку, водећи топ како авион лети, са претицањем од, можда, два поља авионске дужине. Тад сам опалио – то је то -

Фото:Јутјуб принтскрин/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

 

Рака Љутовац је касније, као војник, стигао и до Солунског фронта, где је унапређен у наредника, а због заслуга у Великом рату одликован је Карађорђевом звездом са мачевима, Медаљом Албанске споменице и Медаљом Споменице рата за ослобођење и уједињење 1914-1918. године.

Породица Љутовац је одликовања поклонила крушевачком Народном музеју уз још неке личне Ракине предмете. Крагујевац, који је био центар војне индустрије, током 1915. године у три наврата напале су ескадриле тадашње аустроугарске војске. Када је скинуо униформу, први светски противавионац Радоје Љутовац отворио је радњу у Трстенику и остатак живота провео скромно. Умро је у 81. години, 25. новембра 1968. године.

Друго – војни пилот, који се у историју светског ваздухопловства уписао као први који је погинуо на ратном задатку, такође је Србин. Био је то Михаило Петровић. Настрадао је у Првом балканском рату када је испао из авиона којим је управљао.

А треће – фамозни, „необориви“ и „невидиљиви“ Ф-117, оборили су припадници Војске Југославије. Најмодернији бомбардер је пао и то је био шок за највећу војну силу. „Стелт“ је завршио у српским њивама.

Тако су Срби и трећи пут, званично, ушли у историју војне авијације.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".