Последњи извештаји кажу да је Миљани боље, али да је и даље стање тешко. Овим поводом огласила се и клиника из Турске где се Миљана лечила.

Доктор, који ју је и оперисао, написао детаљан извештај шта је заправо било и како се Миљана осећала.

Њихово објашњене о томе како је протекла операција и каква је Миљана била током процеса преносимо.

 

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Пацијент Миљана Кулић је 20. јула имала операцију у нашој клиници. Операцију је извео високо професионалан тим. Током операције, која је трајала 52 минута, није било ни повреде слезине ни више од 10 цц крварења (операција је снимљена). Већина постоперативног крварења се јавља у прва 24 сата и то је записано у медицинској литератури.

Нашем пацијенту нису уочена крварења, стога, пацијент је отпуштен 23. јула са обезбеђеном залихом лекова и вратио се у своју земљу (имамо интервју са Миљаном истог дана).

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Нећемо рећи да никада у животу нисмо видели компликације крварења. Јер хирурзи без компликација су само хирурзи који не оперишу. Међутим, ситуација је овде нешто другачија. Не зато што су доктори у Нишу урадили било шта лоше, већ из поштовања према колегама сва имена и потписи на извештајима су замагљени.

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Наша пацијенткиња се јавила 27. јула. На тестовима крви који се врше у поноћ истог дана (ујутру 28. јула) ниво хемоглобина се посматра као нормалан (нема сумње на крварење).

Резултати биохемије показују повишен ЦРП. Ту је и леукоцитоза, односно повишени леукоцити. Израчуната томографија је обављена на пацијенту у складу са овим тестовима. Као што се види у извештају, не постоји хематом (нагомилана крв) ни аномалија везана за слезину.

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Извештај колеге лекара општег хирурга је доступан. У складу са овим извештајем, пацијенту није примећен хитан случај,па је пацијент послат кући. Такође, на абдоминалној ултрасонографији изведеној 26. јула, не помиње е ни хематом ни ехогена промена у слезини.

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Наша пацијенткиња нас је обавестила 28. јула да се њен ЦРП резултат смањиио.

Затим се поново јавила хитној служби са притужбом на бол у стомаку, у ноћи 29. на 30 јул. Резултати крви показују повишен ЦРП и повећану леукоцитозу. Хбг тест обављен је исте вечери и налази су у границама нормалне 115.

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Ове лабораторијске вредности нису компатибилне са обилним крварењем. Нажалост, не можемо да обавимо преглед пацијента на даљину. Међутим, пацијент са обилним крварењем би требало да има озбиљно погоршање виталних функција (пулс, крвни притисак) на болничком прегледу. И то није ситуација коју може бико који лекар хитне помоћи лако превидети.

Када ме је пацијент контактирао о резултатима крви усред ноћи, ја сам јој поруком рекао да треба урадити томографију и да се та томографија треба узети давањем непрозирне супстанце кроз интравенозну линију (веома је тешко видети тромбозу у томографији снимљену без непрозирног, али се могу видети само промене у абдомену изазване тромбозом.

Фото: Принтскрин Инстаграм/боспхорусбариатрицс

 

 

Када су резултати објављени, њена мајка ми је рекла да има велику тромбозу. Међутим, није ми проследила тај извештај. Никада ми није причала о крварењу, чак ни у њеним најбољим тренуцима. Чак није поменула хематом. (порука гласи; има тромбозу, мајмуне)

Нажалост, након ове фазе нисмо могли доћи до колега доктора (иако је један од мојих колега хирурга тамо рекао да ће и се јавити, није одговорио ни на једну моју поруку након тога). Нису дате никакве информације о општем стању нашег пацијента, нити су од нас тражене медицинске информације.

... Противно је начелима медицинске деонтологија да врло брзо продусе да вам је током операције оштећена слезина, а да нас не питају за податке о операцији, да не покушају да нас контактирају. Можда су осетили велики притисак друштвених медија, док су давали ову изјаву.

БОНУС ВИДЕО:

Јовани Јеремић мајстори добацују на улици

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".