Poslednji izveštaji kažu da je Miljani bolje, ali da je i dalje stanje teško. Ovim povodom oglasila se i klinika iz Turske gde se Miljana lečila.

Doktor, koji ju je i operisao, napisao detaljan izveštaj šta je zapravo bilo i kako se Miljana osećala.

NJihovo objašnjene o tome kako je protekla operacija i kakva je Miljana bila tokom procesa prenosimo.

 

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Pacijent Miljana Kulić je 20. jula imala operaciju u našoj klinici. Operaciju je izveo visoko profesionalan tim. Tokom operacije, koja je trajala 52 minuta, nije bilo ni povrede slezine ni više od 10 cc krvarenja (operacija je snimljena). Većina postoperativnog krvarenja se javlja u prva 24 sata i to je zapisano u medicinskoj literaturi.

Našem pacijentu nisu uočena krvarenja, stoga, pacijent je otpušten 23. jula sa obezbeđenom zalihom lekova i vratio se u svoju zemlju (imamo intervju sa Miljanom istog dana).

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Nećemo reći da nikada u životu nismo videli komplikacije krvarenja. Jer hirurzi bez komplikacija su samo hirurzi koji ne operišu. Međutim, situacija je ovde nešto drugačija. Ne zato što su doktori u Nišu uradili bilo šta loše, već iz poštovanja prema kolegama sva imena i potpisi na izveštajima su zamagljeni.

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Naša pacijentkinja se javila 27. jula. Na testovima krvi koji se vrše u ponoć istog dana (ujutru 28. jula) nivo hemoglobina se posmatra kao normalan (nema sumnje na krvarenje).

Rezultati biohemije pokazuju povišen CRP. Tu je i leukocitoza, odnosno povišeni leukociti. Izračunata tomografija je obavljena na pacijentu u skladu sa ovim testovima. Kao što se vidi u izveštaju, ne postoji hematom (nagomilana krv) ni anomalija vezana za slezinu.

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Izveštaj kolege lekara opšteg hirurga je dostupan. U skladu sa ovim izveštajem, pacijentu nije primećen hitan slučaj,pa je pacijent poslat kući. Takođe, na abdominalnoj ultrasonografiji izvedenoj 26. jula, ne pominje e ni hematom ni ehogena promena u slezini.

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Naša pacijentkinja nas je obavestila 28. jula da se njen CRP rezultat smanjiio.

Zatim se ponovo javila hitnoj službi sa pritužbom na bol u stomaku, u noći 29. na 30 jul. Rezultati krvi pokazuju povišen CRP i povećanu leukocitozu. Hbg test obavljen je iste večeri i nalazi su u granicama normalne 115.

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Ove laboratorijske vrednosti nisu kompatibilne sa obilnim krvarenjem. Nažalost, ne možemo da obavimo pregled pacijenta na daljinu. Međutim, pacijent sa obilnim krvarenjem bi trebalo da ima ozbiljno pogoršanje vitalnih funkcija (puls, krvni pritisak) na bolničkom pregledu. I to nije situacija koju može biko koji lekar hitne pomoći lako prevideti.

Kada me je pacijent kontaktirao o rezultatima krvi usred noći, ja sam joj porukom rekao da treba uraditi tomografiju i da se ta tomografija treba uzeti davanjem neprozirne supstance kroz intravenoznu liniju (veoma je teško videti trombozu u tomografiji snimljenu bez neprozirnog, ali se mogu videti samo promene u abdomenu izazvane trombozom.

Foto: Printskrin Instagram/bosphorusbariatrics

 

 

Kada su rezultati objavljeni, njena majka mi je rekla da ima veliku trombozu. Međutim, nije mi prosledila taj izveštaj. Nikada mi nije pričala o krvarenju, čak ni u njenim najboljim trenucima. Čak nije pomenula hematom. (poruka glasi; ima trombozu, majmune)

Nažalost, nakon ove faze nismo mogli doći do kolega doktora (iako je jedan od mojih kolega hirurga tamo rekao da će i se javiti, nije odgovorio ni na jednu moju poruku nakon toga). Nisu date nikakve informacije o opštem stanju našeg pacijenta, niti su od nas tražene medicinske informacije.

... Protivno je načelima medicinske deontologija da vrlo brzo produse da vam je tokom operacije oštećena slezina, a da nas ne pitaju za podatke o operaciji, da ne pokušaju da nas kontaktiraju. Možda su osetili veliki pritisak društvenih medija, dok su davali ovu izjavu.

BONUS VIDEO:

Jovani Jeremić majstori dobacuju na ulici

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".