Ајман ал Завахири, који је погинуо у нападу дроном који је америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) извела током викенда у Авганистану, именован је на функцију вође Ал Каиде након смрти Осаме бин Ладена у мају 2011.

Према писању британског Гардијана, Завахири је живео последњих 30 година ''зароњен'' у насиље, тугу и бол – свој и онај који је нанео вероватно десетинама хиљада других људи.

Чак и пре него што се укључио у исламски екстремизам у својој домовини Египту 70-их, млади Завахири је био особа чије детињство није било испуњено радошћу.

Фото: Профимедиа

 

Рођен је као син универзитетског професора фармакологије у предграђу Каира. Његова породица није била део египатске елите са њиховим западњачким начином живота, богатством, послугом...

Његов отац је био академик, из добре породице, али без средстава, а Завахири је ишао у државну школу. Као студент није волео спорт, али је био брз и домишљат. Лако је изборио место на медицинском факултету.

Његов брак су уговорили његови родитељи. Жена коју су пронашли је била добра. Побожна као и њен будуц́и муж, Аза је одлучила да прво носи вео, неуобичајен за жене њене класе у то време, а затим и никаб, који оставља само отворене очи.

Када су се њих двоје венчали, написао је амерички писац и новинар Лоренс Рајт, тражили су да после церемоније нема музике и плеса.

Седамдесете су биле време политичког врења у Египту. На универзитетима, левичарски активисти су се физички и идеолошки борили са све екстремнијим фракцијама Исламистичке организације Муслиманска брац́а.

Када је имао 28 година, Совјети су извршили инвазију на Авганистан и млади хирург, недавно ожењен, отпутовао је у Пакистан да брине о рањеним избеглицама и борцима.

Фото:Профимедиа

 

Услови су били изузетно лоши, ране су често биле ужасне и није било довољно лекова.

Завахири се вратио у Египат са новим ''отровом'' у својој вец́ бескомпромисној реторици. Његово путовање кроз насиље – шта метак чини костима, шта гелери месу, шта затварање може учинити уму – тек је почео, пише Гардијан.

Године 1981. група исламиста убила је египатског председника Анвара Садата.

Завахири, иако није директно умешан, ухапшен је заједно са једним од његове брац́е. Према различитим изворима, он је не само да је месецима био затворен у ц́елији, вец́ је био пребијан сваког дана. Изгледа да је, док су га мучили струјом, издао своје сараднике.

Када је напустио затвор, отпутовао је са супригом у Пакистан да настави свој рад са авганистанским избеглицама. Заузео је медицинску позицију у болници коју је финансирала кувајтска влада у узаврелом пограничном граду Пешавару и сваког петка је држао ватрене проповеди које су биле популарне међу растуц́ом арапском заједницом у граду.

У Пешавару је Завахири упознао Осаму бин Ладена рођеног у Саудијској Арабији. Бин Ладен, шест година млађи од њега, имао је много тога што је Завахирију недостајало. Имао је харизму и тиху смиреност на којој је напети, љути Египц́анин могао само да завиди. Такође је имао приступ новцу, који је Завахирију био потребан за своје милитантне следбенике.

Лечио бин Ладена у пећинама

Након изласка из затвора, отпутовао је у Авганистан где је учествовао у борби против совјетских трупа и лечио повређене муџахедине.

Верује се да је Ал-Завахири успоставио чврсту везу са Бин Ладеном касних 1980-их када га је лечио у пећинама Авганистана током совјетског бомбардовања.

- Радимо са братом Бин Ладеном - рекао је најављујући спајање терористичке групе чији је био оснивач Египатски исламски џихад са Ал Каидом у мају 1998. године.

"Познајемо га (Осаму бин Ладена прим. аут) више од десет година. Борили смо се са њим овде у Авганистану", рекао је тада.

Заједно, двојица вођа терористичких организација потписали су фетву према којој је "убијање и борба против Американаца и њихових савезника, било цивила или војске, обавеза сваког муслимана".

До места другог команданта Ал Каиде дошао је 1998. године, а од убиства Осаме бин Ладена 2011. године био је на врху листе најтраженијих бегунаца ФБИ. Амерички Стејт Дипартмент нудио је 25 милиона долара награде за информација о њему.

До раних 90-их, када је рат против Совјета у Авганистану завршен, Завахири је поново путовао. Можда је чак и посетио Европу у то време, али изгледа да је провео неко време на Кавказу, вероватно чак и у руском затвору. Његова главна база, међутим, био је Картум, у Судану, где је Бин Ладен направио неки вид центра за емигрантске исламске милитанте.

Завахири је у то време организовао серију бомбашких напада у Египту, од којих је један убио ученицу и изазвао реакцију јавности која је деценијама осакатила милитантност у земљи.

Ненамерна смрт овог невиног детета нас је све заболела, али… морали смо да се боримо против владе која је била против Божјег шеријата и подржавала је Божје непријатеље, написао је касније.

До 1997. Завахири и његова породица су се, помало невољно, придружили Бин Ладену у Авганистану. Поред 10-годишњег сина и три ц́ерке, пар је сада имао и девојчицу, рођену са Дауновим синдромом и названу Ајша. Абдел Бари Атван, уредник листа на арапском језику ал-Кудс ал-Араби са седиштем у Лондону, отпутовао је у источни Авганистан да интервјуише Бин Ладена те године.

Завахири је био са вођом Ал Каиде, али се држао на дистанци и од Атвана и од Бин Ладенове пратње.

-Био је хладан, арогантан, држао се по страни, сец́ао се Атван прошле недеље.

-Бриљантан ум, прави стратег, али веома тежак, опрезан, без шарма, додао је.

Завахири је био један од кључних људи унутар Ал Каиде који се залагао за покретање великог напада на Америку. Упркос његовој континуираној фасцинацији својом домовином и списима и говорима против њених владара и оних исламиста за које је сматрао да су се ''продали'', бивши хирург је био један од водец́их заговорника промене стратегије од напада на ''блиског непријатеља'', односно режима на Блиском истоку који падају један за другим, пред ''далеким непријатељем'', САД.

Ударањем на потоњег, "главу змије", како ју је назвао бин Ладен, циљеви Ал Каиде би се много брже остварили.

Скоро 3.000 људи је погинуло у нападима 11. септембра. Завахири је такође требало да плати своју цену. У бомбардовању Авганистана од стране коалиционих авиона предвођених САД које је уследило након удара, погођена је куц́а у којој се налазила његова породица.

Фото:Профимедиа

 

Његова супруга је преминула од задобијених повреда. Ајша, стара четири године, умрла је од хипотермије на хладноћи док су спасиоци радили на ископавању њене мајке, не знајуц́и да је и дете у рушевинама.

Завахири је побегао и од тада се нису појавиле скоро никакве чврсте информације о томе где се он налази.

Председник САД Џо Бајден је лично био укључен у састанке за планирање потенцијалног удара против њега током маја, јуна и јула, рекао је високи званичник администрације током конференцијског позива са новинарима.

Како преноси ББЦ, Бајден је рекао да је дао коначно одобрење за ''прецизни удар'' на 71-годишњег вођу Ал Каиде након вишемесечног планирања.

-Без обзира колико дуго треба, где год да се сакријете, ако сте претња нашем народу, Сједињене Државе ц́е вас пронац́и и убити, рекао је Бајден, додајуц́и да ''никада нец́е одустати од одбране наше нације и њених људи - преноси.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".