Бакатин је реформисао некада моћну и злогласну агенцију и поделио КГБ на неколико независних безбедносних служби

Рођен 6. новембра 1937. године у Киселевску, садашња Кемеровска област, Бакатин је каријеру започео у Кузбасу. Тамо је радио у управи за изградњу Кемерова и био је секретар Градског комитета Кемерова и Кемеровског обласног комитета КПСС.

Године 1983. Вадим Бакатин је пао у очи будућем члану Политбироа Јегору Лигачеву, који је био шеф Одељења за партијску организацију Централног комитета КПСС, након чега је Бакатинова каријера кренула узлазном путањом.

Члан Комунистичке партије Совјетског савеза био је од 1964. до 1991. године. Бакатин је 1988. године постављен за министра унутрашњих послова Совјетског Савеза. Његов мандат трајао је до 1990, а наредне године постављен је на чело КГБ-а.

Његов посао је био да разбије КБГ, што из политичких разлога није успео, али је успео да дезинтегрише агенцију, отпусти Четврто одељење Главне управе „З“, Пето главно одељење, односно полицијски апарат који је водио тајне доушнике, политичке досијее и машинерију за лов на дисиденте.

Након распада КГБ-а, био је шеф Међурепубличке службе безбедности Совјетског Савеза и касније се кандидовао за председника Русије као независни кандидат у јуну 1991.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".