Курти је на Твитеру написао да се Приштина, у сарадњи са, како је навео, "међународним савезницима", обавезује да ће одложити примену одлука о аутомобилским таблицама и улазно-излазним документима на прелазима са Србијом за 30 дана, под условом да буду уклоњене све барикаде и враћена потпуна слобода кретања.

Претходно је министар полиције привремених приштинских институција Џелал Свечла, нешто после поноћи на Фејсбуку објавио да је почела подела улазно-излазних докумената, који, како је навео, важе 90 дана.

- У тренутку уклањања свих барикада и препрека, ова одлука ће бити суспендована до 1. септембра 2022 - написао је Свечла.

Срби са севера КиМ синоћ су блокирали саобраћај на магистралним путевима - у месту Рударе код Косовске Митровице, код Лешка према Јарињу и месту Зупце код Зубиног потока, изражавајући тиме миран протест због потеза Приштине, којим се угрожава опстанак Срба на Космету.

Након тога, косовска полиција затворила је Јариње и Брњак за путнички саобраћај.

Након вишесатних тензија, Приштина је, на захтев САД, одлучила да одложи примену мере о личним документима и пререгистрацији возила, до 1. септембра, али, како је саопштено, тек уколико буду уклоњене све постављене барикаде.

У међувремену, од поноћи, сваки путник са српском личном картом на административном прелазу са КиМ, добија улазно-излазни документ, у којем стоје датум и време уласка на Космет, као и прелаз који је коришћен, уз личне податке путника.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".