Bakatin je reformisao nekada moćnu i zloglasnu agenciju i podelio KGB na nekoliko nezavisnih bezbednosnih službi

Rođen 6. novembra 1937. godine u Kiselevsku, sadašnja Kemerovska oblast, Bakatin je karijeru započeo u Kuzbasu. Tamo je radio u upravi za izgradnju Kemerova i bio je sekretar Gradskog komiteta Kemerova i Kemerovskog oblasnog komiteta KPSS.

Godine 1983. Vadim Bakatin je pao u oči budućem članu Politbiroa Jegoru Ligačevu, koji je bio šef Odeljenja za partijsku organizaciju Centralnog komiteta KPSS, nakon čega je Bakatinova karijera krenula uzlaznom putanjom.

Član Komunističke partije Sovjetskog saveza bio je od 1964. do 1991. godine. Bakatin je 1988. godine postavljen za ministra unutrašnjih poslova Sovjetskog Saveza. NJegov mandat trajao je do 1990, a naredne godine postavljen je na čelo KGB-a.

NJegov posao je bio da razbije KBG, što iz političkih razloga nije uspeo, ali je uspeo da dezintegriše agenciju, otpusti Četvrto odeljenje Glavne uprave „Z“, Peto glavno odeljenje, odnosno policijski aparat koji je vodio tajne doušnike, političke dosijee i mašineriju za lov na disidente.

Nakon raspada KGB-a, bio je šef Međurepubličke službe bezbednosti Sovjetskog Saveza i kasnije se kandidovao za predsednika Rusije kao nezavisni kandidat u junu 1991.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".