Корона ме није изненадила, јер ми који се бавимо овим послом знамо колико дуго трају овакве епидемије. Рекао сам да ће ова трајати четири године, мада мишљења сам да ће трајати и дуже.

Ми једноставно морамо да научимо да живимо с тим, и сигурно ће је бити и следеће године. Једино што ме је изненадило у овом тренутку је што је овај талас мало поранио, очекивао сам да тек дође крајем августа, каже за Блиц доц.др Иво Удовичић, командант Војне болнице Карабурма.

Како објашњава, вирус увелико циркулише и код одређеног дела популације изазива проблеме, мада, иако су многи постали отпорнији на вирус јер је мутацијом и са доласком омикрона ослабио, с друге стране прави проблем и здравственом и економском систему.

-Најлакше је да престанемо да причамо о вирусу и да приказујемо бројке, али ми то не можемо урадити, као што не можемо игнорисати постојање вируса. Зато морамо направити стратегију, како да живимо са овим вирусом јер је и даље ту, па су нам сада с једне стране угрожени они са придруженим болестима, а са друге морамо чувати наше пацијенте у болницама како им ми не бисмо донели вирус.

Фото: Танјуг

 

Оно што је добро за омикрон и све његове подваријанте, без обзира како се он звао, оно што је карактеристично је да се сваки нови сој лакше преноси и брже доводи до заражавања, али је клиничка слика иста и она се не мења.

- Не знам како је у другим болницама, али генерално пратим шта се дешава и код нас и у иностранству, ми немамо више младих и радно способних који су у болници само због ковида. Ако је неко млађи у болници због короне, он обично има ту још неку придружену болест, или је срчани болесник, или дијабетес, или је онколошки пацијент - објашњава др Удовичић.

Како даље појашњава, болница Карабурма тренутно ради са 40 одсто капацитета, али ће капацитети ако буде потребно бити проширени.

-Сматрам да ће за лето бити довољно то што радимо ми, и ове три болнице у Батајници, Крушевцу и Новом Саду. Лечење ових пацијената је сада краће, и траје негде осам дана, а просек лечења пацијената у делта и са оним другим сојевима је био знатно дужи. У више од 90 одсто пацијената углавном су људи старије животне доби, са доста хроничних болести. Ми чак имамо и оне који имају 80 година али немају пуно коморбидитета, па чак и они кад добију корону то лакше сада преболе. Проблем су нам две категорије људи, старији и тешко болесни и полупокретни и непокретни, објашњава др Удовичић.

Пик ће трајати три недеље

Према речима др Удовичића ми смо сада у пику епидемије који ће трајати три недеље, те подвлачи, да је од изузетне важности да водимо рачуна о старијима којима вирус може направити проблем.

Фото: Танјуг/АП

 

-Када није пик, када је низак интензитет вируса и циркулације, ту још и можемо да будемо опуштенији, али када је пик епидемије, а ми смо сада на почетку пика који ће трајати три недеље сигурно, ми морамо предузете мере. Међутим, не мере не треба да прописује држава да, јер не може држава да пропише меру како ће се унучад или како ће се деца понашати према својим бакама и декама, то мора бити лична одговорност, бар док је пик епидемије. Сада је огромна вероватноћа да је неко од чланова породице позитиван а да и не зна, и лако донесе кући вирус, додаје др Удовичић.

На улици, у кафићу, ресторану, или на било ком месту, због лаког преноса вируса, постоји вероватноћа да се заразите, а да касније не добијете никакве симптоме.

- Огромна је вероватноћа да је неко позитиван иако нема никакве симптоме, е зато је сада важно бити опрезан због других који су угрожени. Морају млађи, када улазе код старе, непокретне и хроничне болеснике, морају да носе маску Н95 ако имају. На крају ставите и обичну маску, само некако покушајте да заштитите те људе. Перите руке, алкохолом исперите, одржавајте им хигијену, задржавајте се код њих кратко онолико колико морате и то нам је сада важно у овом пику и може нам помоћи да заштитимо њих - каже он и закључује:

- Већина људи, која је у граду, превозу, на улици, у ресторанима, је позитиван сигурно, а да не знају и они једни другима то преносе. Будите опрезни и свесни да сте можда позитивни па некоме можете пренети вирус, а старији би такође требало да знају да су у потенцијалном ризику. Све је сада на личној одговорности, поручује др Удовичић саопштио Блиц.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".