Делови кинеске ракете ЦЗ5Б, су снимљени како улазе у Земљину орбиту на небу изнад Малезије. Како је најављено пре викенда очекивало се да ће остаци велике и недавно лансиране кинеске ракете вратити на Земљу неконтролисаним поновним уласком.

Прозор за поновни улазак свемирског отпада се сузио и више није могуће да остаци падну у атмосферу изнад Сједињених Држава, преноси Дејлимејл.

Као потенцијални простор за пад се спомињала и Јужна Америка и југоисточна Азија, укључујући и делове саме Кине. Међутим, већина потенцијалне зоне поновног уласка је изнад отвореног океана.

Будући да се ракета јури око Земљине орбите сваких 90 минута, немогуће је предвидети тачну тачку на којој ће пасти са неба.

Свемирско смеће које пада је 23-тонски бустер степен ракете Лонг Марцх 5Б-И3 – најмоћније кинеске – која је лансирана 24. јула да би испоручила модул Вентиан кинеској свемирској станици Тиангонг.Група предвиђа да ће ракетна фаза изаћи из орбите између 12.24 и 14.24 сати у суботу, што је довољно велики прозор да крхотине обиђу Земљу отприлике 1,3 пута

Западна хемисфера ће бити на дневном светлу током тог прозора за поновни улазак, што значи да је мало вероватно да ћете уочити крхотине које падају. Али појачивач би могао пасти у мрак дуж стазе која прелази Индонезију и Филипине.

Како се свемирски отпад све више приближава Земљи, предвиђања када ће ударити постају све тачнија.

- Опште правило је да ће 20 до 40 одсто масе великог објекта стићи до тла, иако то зависи од дизајна објекта - рекли су из Аероспаце Цорпоратион.

Америчка свемирска команда наставља да прати пад кинеске ракете на Земљу, а тачна тачка уласка у атмосферу биц́е позната само неколико сати пре него што се то догоди.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".