Сат за који се тврди да је припадао нацистичком вођи Адолфу Хитлеру продат је за 1,1 милион долара (900.000 фунти) на аукцији у САД. Сат макре Хубер, који је продат анонимном понуђачу, показује кукасти крст и на њему су угравирани иницијали АХ, пише ББЦ.

Јеврејски лидери осудили су аукцију уочи продаје у Мериленду, међутим, аукцијска кућа - која је у прошлости продавала нацистичке меморабилије - рекла је немачким медијима да је њен циљ искључиво очување историје.

 

 

Адолф Хитлер је водио нацистичку Немачку између 1933. и 1945. године, оркестрирајући систематско убиство чак 11 милиона људи - од којих је шест милиона убијено зато што су Јевреји.

У понуђеном каталогу производа за сат се истиче да је вероватно дат као рођендански поклон фашистичком вођи 1933. године, године када је постао канцелар Немачке, пише ББЦ.

 

 

Процена аукцијске куће гласи да је сат узет као сувенир када је око 30 француских војника упало у Бергхоф, Хитлерово планинско склониште у мају 1945. године. Сматра се да је сат препродаван и преношен кроз неколико генерација до сада.

Фото: AП

 

Остали артикли на аукцији укључивали су хаљину која је припадала Хитлеровој супрузи Еви Браун, слике нацистичких званичника са аутограмима и Давидову звезду од жуте тканине на којој је утиснута реч "Јуде", што је немачки за Јеврејин. Током холокауста, нацисти су присиљавали Јевреје да носе жуте идентификаторе као траке или значке, са намером да их изолују и узнемиравају.

 

 

У отвореном писму које су потписала 34 јеврејска лидера је продаја описана као "одвратна" и позива се на повлачење нацистичких предмета са аукције.

Рабин Менахем Марголин, председник Европског јеврејског удружења, рекао је да је ова трансакција дала „подршку онима који идеализују оно за шта се нацистичка партија залагала“.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Аушвиц - пакао на земљи

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".