Војска Етиопије убила је данас више од 150 припадника милиције покрета Ал Шабаб у току жестоких сукоба на граници те земље и Сомалије, саопштили су државна новинска агенција и регионални командант, преноси Ројтерс.


- Терористичка група је прегруписала своје раштркане снаге и покушала да се инфилтрира у Етиопију и изврши напад у области на граници са Сомалијом - навео је Тесфаје Ајалев, генерал етиопске војске, преноси Ројтерс, позивајући се на државну новинску агенцију ЕНА.

Припадници Ал Шабаба су потврдили да су вођене борбе и навели да су раније данас убили 103 етиопска полицајца и заузели град Ато у Сомалији.

Командант етиопских снага у Сомалији негирао је тај број погинулих, наводећи да је убијено само 14 етиопских бораца и да Ал Шабаб није заузео Ато.

Ал Шабаб контролише велике делове Сомалије и убио је десетине хиљада људи у бомбашким нападима, покушавајући да збаци тамошњу владу, а дуго покушава да успостави базу у Етиопији, наводи Ројтерс.

Ал Шабаб је настао као насилни огранак Уније исламских судова, која је 2006. године преузела контролу у Могадишу, главном граду Сомалије.

Етиопска војска је крајем те године ушла у Сомалију и поразила милитанте Ал Шабаба, који од тада воде побуну против владе Сомалије и египатских снага које се налазе у тој земљи.

Група се заклела на верност Ал Каиди и као свој циљ истакла успостављање исламског калифата широм света.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".