Како се истиче, осумњичени за тероризам или насилни екстремисти, укључујући појединце који се враћају са ратишта, користе лажне документе добијене од криминалних структура да путују у или кроз ЕУ.

Наводи се да је у 2021. години Еурополу пријављен само један насилни инцидент потенцијално повезан са џихадизмом на Западном Балкану. Појашњава се да је један албански држављанин ухапшен под оптужбом за тероризам, након што је избо пет особа у џамији у Тирани. У току суђења починилац је распоређен у психијатријску болницу.

- Методе које се користе за радикализацију или регрутовање следбеника у региону одражавају сложен политички сценарио у земљама Западног Балкана, где су питања која се тичу етничког и верског идентитета комбинована са економским и друштвеним потешкоћама - пише у у овом документу објављеном на њиховом званичном сајту, пренео је портал РТЦГ.

Радикализоване и екстремистичке групе у региону су, како се наводи, обично мале, лабаво организоване и вођене од појединаца које су чланови групе прихватили као верске ауторитете.

Фото: Танјуг/АП

 

- Према оцени земаља Западног Балкана, салафистичке групе и појединци који се залажу за ултраконзервативна и екстремистичка тумачења ислама остали су главни покретачи радикализације у региону. У салафистичким заједницама примећено је да проповедници активни у ''паралелним џамијама'' и на неформалним окупљањима промовишу насиље, док су повратници из Сирије и других конфликтних подручја наставили да шире џихадистичке идеологије - наводи се у извештају.

Неколико земаља Западног Балкана, наведено је, потврдило је тренд уочен претходних година да се неке екстремистичке групе представљају као невладине организације (НВО) које раде у хуманитарне сврхе.

- На овој позицији прикупљају донације које се затим усмеравају према присталицама или симпатизерима радикалних исламистичких идеологија. У неким случајевима, ове групе су успоставиле везе са мигрантским заједницама које потичу са Западног Балкана у земљама ЕУ. Неколико осумњичених се 2021.године вратило из конфликтних подручја у земље западног Балкана - констатовано је у извештају Еуропола.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".