Тужилаштво Републике Српске поднело је кривичну пријаву против Срђана Ранкића, начелника општине Братунац који је пред обележавање годишњице злочина у Сребреници одобрио постављање фотографије страдалих Срба у последњем рату у БиХ дуж пута ка Поточарима.


- Данас је на моју адресу стигла кривична пријава од стране Тужилаштва Републике Српске као осумњиченом за почињено кривично дело ''Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње'', а у вези са постављањем фотографија убијене српске деце, цивила и војника током рата 1992-95, дуж регионалног пута Братунац-Поточари - истакао је Ранкић.

Подсетио је да је током рата у Средњем Подрињу и Бирчу убијено 3.267 Срба те да за те злочине до данас нико није одговарао.

- Желећи да међународној јавности скренемо пажњу на српске жртве, и да за злочине над њима још нема адекватне казне, помогао сам породицама погинулих и несталих Срба, да дуж пута који води од Братунца ка Сребреници поставе фотографије настрадалих Срба. То је био једини начин да представницима међународне заједнице, који су присуствовали комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, покажемо лица страдалих Срба, невине ђеце и цивила од којих они већ 30 година окрећу главу - објаснио је он.

Фото:Фејсбук/Despotovina

 

Ранкић истиче како га је посебно увредило, то што је против њега оптужницу подигло Тужилаштво Републике Српске, преноси Кликс.

- Непрестано читам ову оптужницу и постављам себи иста питања: Како је могуће да ме институције Републике Српске оптужују за ово? Да ли је могуће да су наше српске жртве јавна увреда и за кога? Да ли су њихови невино дати животи чин мржње према некоме? И према коме? Немојте да се чудите, драга моја браћо, што нас Међународни судови и Суд БиХ осуђују за све и свашта, када институције Републике Српске овако поступају - истакао је.

Недуго након постављања фотографија, полицијски службеници у Братунцу су наредили њихово уклањање, након чега су фотографије пребачене на ограде приватних дворишта поред пута.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".