Tužilaštvo Republike Srpske podnelo je krivičnu prijavu protiv Srđana Rankića, načelnika opštine Bratunac koji je pred obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici odobrio postavljanje fotografije stradalih Srba u poslednjem ratu u BiH duž puta ka Potočarima.


- Danas je na moju adresu stigla krivična prijava od strane Tužilaštva Republike Srpske kao osumnjičenom za počinjeno krivično delo ''Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje'', a u vezi sa postavljanjem fotografija ubijene srpske dece, civila i vojnika tokom rata 1992-95, duž regionalnog puta Bratunac-Potočari - istakao je Rankić.

Podsetio je da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba te da za te zločine do danas niko nije odgovarao.

- Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine đece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu - objasnio je on.

Foto:Fejsbuk/Despotovina

 

Rankić ističe kako ga je posebno uvredilo, to što je protiv njega optužnicu podiglo Tužilaštvo Republike Srpske, prenosi Kliks.

- Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? Da li je moguće da su naše srpske žrtve javna uvreda i za koga? Da li su njihovi nevino dati životi čin mržnje prema nekome? I prema kome? Nemojte da se čudite, draga moja braćo, što nas Međunarodni sudovi i Sud BiH osuđuju za sve i svašta, kada institucije Republike Srpske ovako postupaju - istakao je.

Nedugo nakon postavljanja fotografija, policijski službenici u Bratuncu su naredili njihovo uklanjanje, nakon čega su fotografije prebačene na ograde privatnih dvorišta pored puta.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".