ЕУ жели да смањи потрошњу гаса за најмање 15 одсто, а Немачка вероватно мора да штеди још више.

Али како то постићи, пита се Дојче веле у данашњем чланку.

Немачки произвођач још није скинуо оглас за грејање на гас, у коме се каже да замена старог система грејања на мазут новим гасним доноси 45 одсто државних субвенција – и то више није тачно. Немачка је ове подстицаје укинула буквално преко ноћи. Држава ће убудуће суфинансирати само оне системе грејања који раде на обновљиву енергију. То су топлотне пумпе или котлови на пелет.

„Највећи број људи живи у старијим кућама. Сада их треба санирати, заменити прозоре, уклонити грејање на гас – то помаже да се смање трошкови грејања, а такође погодује заштити климе“, рекао је немачки министар економије Роберт Хабек, политичар Зелених.

Фото: Профимедиа

 

Грејалице распродате

Да ли сада да се ослободимо грејања на гас? Грејна сезона почиње за три месеца, а свако друго домаћинство у Немачкој се греје на гас. Ако позовете мајстора за инсталације грејања, он каже да може да сервисира стари систем грејања тек у октобру, до тада су сви термини попуњени.

Осим тога, постоји недостатак материјала. Скоро да више нема топлотних пумпи на тржишту. Чак и ако купите пумпу, може потрајати неколико месеци да је инсталирате. Мобилни радијатори и електрични грејачи су скоро распродати у продавницама електричних уређаја. Стручњаци упозоравају да електрична мрежа није предвиђена за тако масивно додатно оптерећење, па би мрежа могла бити преоптерећена на локалном нивоу.

Велики рачуни – само у наредном периоду

У Немачкој је још лето и грејање је искључено, али станари и власници кућа и станова полако схватају да би јесен могла да буде непријатна. Снабдевачи енергентима желе да повећају месечни износ за своје услуге већ у августу или септембру.

Чак и они корисници који имају дугорочне уговоре са гарантовано ниском ценом морају да прихвате да ће им енергија од октобра бити скупља. Из солидарности са другима требало би да плаћају и до пет центи по киловат-сату.

Фото: Профимедиа

 

Неће бити “топлотне полиције”

Стимулација кроз цене долази прекасно, кажу економисти, критикујући досадашње потезе немачког министра привреде. Месецима позива грађане да штеде гас, а – остаје само на апелима. Додуше, спрема се директива која забрањује зимско загревање базена на гас.

„Не верујем да ће полиција ићи од власника базена до власника и проверавати да ли се греју“, каже министар Хабек и додаје да то неће бити „земља у којој би желео да живи“.

Неће бити ни законски прописаног замрзавања, додаје, јер се током пандемије показало да се људи добровољно придржавају мера. Међутим, стручњаци сумњају да се пандемија и енергетска криза могу поредити. Научно веће при Министарству економије и заштите климе окупља водеће економисте, њих 41. Савет је прошлог месеца писао писмо министру Хабеку, упозоравајући га да се апелима готово никада не постиже циљ.

Нека цене раде

Кажу да ће потрошачи штедети енергију само ако осете кризу у новчанику. „Висока цена гаса је најбољи подстицај за ограничавање потрошње“, наводи се у писму упућеном министру. „Уколико је сигнални ефекат цене онемогућен, јер одређена предузећа и домаћинства знају да ће добити енергију по фиксној цени, неће бити мотивисани да штеде.

Немачки институт за економска истраживања (ДИВ) израчунао је још у априлу да постоје мере које би током године смањиле потрошњу гаса за 33 одсто, а једна од њих је да се повећање цена енергената пренесе директно на потрошаче. У првих шест месеци Немачка је уштедела само 16 одсто гаса.

Фото: Профимедиа

 

Држава не би требало да сноси додатне трошкове

Економисти сматрају да не треба давати додатну помоћ за трошкове енергије – већ је једном уплаћено 300 евра. Скептични су и када је у питању држава која покрива разлику у цени. Уместо тога, Савет предлаже да се тржиште уреди тако да потрошачи имају умерене цене за одређени проценат прошлогодишње потрошње, а домаћинства која троше више плаћају пенале.

Клаудија Кемферт из Немачког института за економска истраживања иде корак даље и препоручује да се онима који остваре значајне уштеде исплаћују премије. Министар Хабек то не жели: „Ако неко каже, помоћи ћу само ако добијем још 50 евра, онда бих рекао – друже, нећеш добити.

Назад на посао од куће

Уместо тога, министар и даље саветује људе да се ређе туширају и хладнијом водом, да поправе грејање и подесе оптималну, нижу температуру просторије. А пошто се број новозаражених корона вирусом повећава, можда би било паметно да што више људи поново ради од куће.

Постоје студије у којима је израчунато да би се пет одсто енергије за грејање могло уштедети ако би више људи радило од куће. Клаудија Кемферт тврди да постоји “значајан потенцијал” за уштеде. „У принципу, рад од куће би могао да допринесе уштеди енергије, јер тада канцеларије не морају да се греју и тако се може уштедети.

Колико ће трајати складишта гаса?

Али да ли ће послодавци који на овај начин штеде енергију поделити део те уштеде са својим запосленима? То за сада није јасно, као што нема одговора на многа друга питања у енергетској кризи. Али да ли је несташица гаса заиста неизбежна?

Четири водећа економска института у земљи израчунала су да би енергије било довољно и када би се искористило само 20 одсто капацитета Северног тока 1. Али само под условом да, ако се проток смањи, Немачка не мора да дели долазну количину гаса са својим суседима. Ни ово није политички разјашњено. Према проценама, несташице би могле да настану у априлу и мају, а затим поново у децембру 2023. Дакле, земља ће морати да се суочи са овим проблемом на дужи рок.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".