Строго тајни документи немачке владе пронађени су разбацани испред стана немачког канцелара Олафа Шолца након што су му лисице поцепале кесе за смеће, пише Тхе Телеграпх .

Шолц је критикован због бацања поверљивих података у канту за отпатке након што су комшије у Потсдаму, на периферији Берлина, пронашле неколико поверљивих папира разбацаних на улици испред њихове куће.

Фото: AP Photo/Markus Schreiber

 

Како пише британскиј медиј, документи се углавном односе на канцеларову супругу Бриту Ернст, која је уједно и министарка образовања у покрајини Бранденбург, чији је главни град Потсдам.

 

 

Комшије су за немачке медије рекле да је на први поглед било јасно да су документи, који нису уситњени, били владини брифинзи.

Информације о Г7

Ови отпаци, у које су, по писању британског Телеграфа, немачки медији имали увид, укључивали су и брифинг који је припремило министарство спољних послова Немачке са информацијама о предстојећем самиту Г7, укључујући детаље о сваком од партнера лидера Г7.

Белешка је садржала конкретне теме о Кери Џонсон, супрузи одлазећег британског премијера Бориса Џонсона.

Документи су се такође односили на неке од партнера лидера Г7 у јуну, укључујући жену француског председника Брижит Макрон, већ поменуту Бриту Ернст и Кери Џонсон.

Фото: Танјуг/АП

 

У брифингу о супрузи италијанског премијера Марија Драгија Марији Серенели Капело, напоменуто је да је дипломирала енглеску књижевност и да "избегава јавност".

Фото: Танјуг/АП

 

У информативним белешкама прве даме САД Џил Бајден и супруге француског председника Емануела Макрона, налазе се подаци о њиховим занимањима, а у белешкама о Јуко Кишиди, супрузи јапанског премијера Фумија Кишиде, стоји наводи се да је „секретар у јапанској аутомобилској компанији Мазда“.

Поред белешки о Г7, документи такође показују детаљан план шта је Ернст требало да носи на неколико званичних догађаја. Документи су такође укључивали нацрт говора који је канцеларова жена требало да одржи у парламенту Бранденбурга, детаљан распоред где ће Ернст бити и са ким ће се састати, заједно са доказом да је уписала курсеве за усавршавање енглеског.

ВС поверљиво

Неколико докумената је добило ознаку „ВС поверљиво“, што је највиши стандард за владина документа. Према систему класификације, документи морају остати у просторијама званичних владиних зграда или се носити на службеним путовањима.

Олаф Шолц и његова супруга нашли су се на удару јавности у Немачкој, а неколико медијских извора доводи у питање одлуку да се на такав начин располаже документима, с обзиром да обоје имају вишедеценијско искуство у политици и јавној служби.

Немачки магазин Спиегел писао је да канцелар и његова супруга "наводно имају опуштен однос са поверљивим документима", док је таблоид Билд критиковао навике пара рециклажом, написавши: "Кућа Шолц то не схвата озбиљно када је у питању одвајање отпада - посебно не када је реч о чувању тајни'.

 

Олаф Шолц, који је преузео дужност канцелара у децембру 2021. године, у последње време се суочава се домаћим и међународним критикама због наглог повећања трошкова живота.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".