Мађарски премијер крајње деснице Виктор Орбан напао је „мешање“ европских и неевропских раса, у говору који је одмах изазвао огорчење опозиционих партија и европских политичара.

- Ми (Мађари) нисмо мешана раса… и не желимо да постанемо мешана раса - рекао је Орбан у суботу. Он је додао да земље у којима се мешају европски и неевропљани „више нису нације“. - пренео је Гардијан

Орбан је годинама износио сличне тврдње, али ови коментари су били изражени у оштрој крајњој десници.

Каталин Чех, европосланица из опозиционе партије Моментум, рекла је да је згрожена премијеровим говором.

-  Његове изјаве подсећају на време за које мислим да бисмо сви желели да заборавимо. Они заиста показују праве боје режима - рекла је она.

Фото: Профимедиа/википедиа

 

На Твитеру, Чех се обратила људима мешовитих раса у Мађарској:

- Боја ваше коже може бити другачија, можда долазите из Европе или шире, али ви сте један од нас, и ми смо поносни на вас. Различитост јача нацију, не слаби је. - изјавила је она.

На Орбанове коментаре љутито је одговорио и румунски посланик Алин Митуша.

-  Говорити о расној или етничкој 'чистоти', посебно у тако мешовитом региону као што је централна и источна Европа, чисто је заблуда и опасно. Као и господин Орбан - написао је на Твитеру.

Фото: Профимедиа

 

Он је навео демографију, миграцију и род као главна бојна поља будућности, истог дана када су се хиљаде људи окупиле у Будимпешти на годишњем градском маршу поноса.

Подсетимо, Европска комисија тренутно тужи Мађарску због недавног закона против ЛГБТК+ , копије руског закона о „геј пропаганди“ . Забрањује геј особама да се појављују у школским образовним материјалима или ТВ емисијама намењеним малолетницима.

 

(Гардијан)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".