Mađarski premijer krajnje desnice Viktor Orban napao je „mešanje“ evropskih i neevropskih rasa, u govoru koji je odmah izazvao ogorčenje opozicionih partija i evropskih političara.

- Mi (Mađari) nismo mešana rasa… i ne želimo da postanemo mešana rasa - rekao je Orban u subotu. On je dodao da zemlje u kojima se mešaju evropski i neevropljani „više nisu nacije“. - preneo je Gardijan

Orban je godinama iznosio slične tvrdnje, ali ovi komentari su bili izraženi u oštroj krajnjoj desnici.

Katalin Čeh, evroposlanica iz opozicione partije Momentum, rekla je da je zgrožena premijerovim govorom.

-  NJegove izjave podsećaju na vreme za koje mislim da bismo svi želeli da zaboravimo. Oni zaista pokazuju prave boje režima - rekla je ona.

Foto: Profimedia/vikipedia

 

Na Tviteru, Čeh se obratila ljudima mešovitih rasa u Mađarskoj:

- Boja vaše kože može biti drugačija, možda dolazite iz Evrope ili šire, ali vi ste jedan od nas, i mi smo ponosni na vas. Različitost jača naciju, ne slabi je. - izjavila je ona.

Na Orbanove komentare ljutito je odgovorio i rumunski poslanik Alin Mituša.

-  Govoriti o rasnoj ili etničkoj 'čistoti', posebno u tako mešovitom regionu kao što je centralna i istočna Evropa, čisto je zabluda i opasno. Kao i gospodin Orban - napisao je na Tviteru.

Foto: Profimedia

 

On je naveo demografiju, migraciju i rod kao glavna bojna polja budućnosti, istog dana kada su se hiljade ljudi okupile u Budimpešti na godišnjem gradskom maršu ponosa.

Podsetimo, Evropska komisija trenutno tuži Mađarsku zbog nedavnog zakona protiv LGBTK+ , kopije ruskog zakona o „gej propagandi“ . Zabranjuje gej osobama da se pojavljuju u školskim obrazovnim materijalima ili TV emisijama namenjenim maloletnicima.

 

(Gardijan)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".