Као и да није време за повећања плата, рекао је Орбан.

Једини начин да се заустави ратна инфлација јест стати на крај рату, рекао је у петак мађарски премијер Виктор Орбан, за мађарски јавни радио, у интервјуу тијеком којег је такође најавио да ће влада убрзати развој мађарских оружаних снага.

- Док Мађарска службено обуздава цене појединих производа, ратна се инфлација тим средствима може само привремено и деломично пригушити. Уместо наметања додатних санкција, потребан је прекид ватре праћен споразумом унутар оквира за мировне преговоре - додао је Орбан.

Премијер Мађарске је рекао да је због ратног стања у Украјини Мађарска тренутно у обрамбеном положају и да сада није време за инвестиције, па чак ни за веће плате. Уместо тога, сада је циљ "не допустити да ратна ситуација умањи наш економски развој и погура животни стандард уназад", нагласио је.

Фото: Профимедиа

 

Развој војске

Влада се, додао је Орбан, обвезује заштитити пуну запосленост, подршку породици, горње границе комуналних рачуна и пензија.

Рекао је да ће Мађарска за два до три пута убрзати развој своје војске.

- Морамо наставити с развојем брзим темпом - нагласио је.

Рекао је да се НАТО још није суочио с могућношћу колапса украјинског фронта, додајући да постоје све шансе да се фронта приближи Мађарској.

Обрамбене способности Мађарске морају се "радикално" појачати уз "надљудске напоре", рекао је, а "како бисмо осигурали мир, сада морамо масовно ојачати наше војне способности".

Фото: Ненад Михајловић/Танјуг

 

Поплава миграната

Мађарска је, истакао је премијер Орбан, у тежој позицији од других држава због рата у Украјини и "поплаве миграната". Напоменуо је да је у Мађарску досад ушло 800.000 избеглица, док је ове године број људи који су илегално прешли границу премашио 100.000.

Орбан је рекао да ће гранична стража бити појачана "ловачким ескадронима", а министарство унутрашњих послова организоваће цео посао и у складу с тим запослиће хиљаде људи. Гранични ловци, рекао је, настојаће да се се придржавају "културе која карактерише" данашњу полицију, додајући да је полиција учинковита и пријатељски расположена према грађанима. Казао је да би нови аранжман могао имати благотворан учинак на односе између грађана и полиције, као и на однос миграната и полиције. Али, додао је, ако се то не покаже случајем, онда ће полиција можда морати да изгради своју обрамбену позицију у "нешто оштријем облику".

Војници и полиција досад су слани на јужну границу, рекао је Орбан, додајући да с приближавањем фронта источној граници Мађарске морају ојачати своју обрамбену способност.

- Војници сада морају учествовати у спровођењу убрзаног војног развоја, док многи полицајци сада обављају стресан посао далеко од својих породица - рекао је.

Фото: Профимедиа

 

"Настављамо борбу уз Хрвате"

Што се тиче статуса Украјине као земље кандидата за чланство у ЕУ, који је Европски савет одобрило прошле недеље, Орбан је рекао да ће статус Украјине помоћи у јачању права етничких Мађара који тамо живе.

- Кандидатура је први корак и не значи аутоматски почетак преговора о интеграцији - истакао је.

Кијев ће морати испунити услове за почетак приступних преговора, укључујући захтеве ЕУ и Мађарске у вези с етничким мањинама у земљи, додао је Орбан.

- Сада смо у много бољем положају, с Украјином која тражи кандидатуру, него што бисмо иначе били - казао је.

Осврћући се на Босну и Херцеговину и њен неулазак у скуп земаља са статусом кандидата за чланство у ЕУ, Орбан је рекао да западноевропским челницима још увек недостаје основно разумевање по питању интеграције Западног Балкана у ЕУ, а брзорастућа миграција прави је доказ да те земље требају бити примљене у клуб.

- Украјинце би прихватили, али Босанце засад не примају. Ипак, наставит ћемо борбу уз Аустријанце, Словенце и Хрвате да се то догоди - закључио је мађарски премијер.

(Јутарњи лист)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".