"У току дневне смене имали смо 126, а током ноћне 105 интервениција, што је тек нешто мало више од просека, ништа страшно. То је далеко мање него прошле недеље када смо имали и 30 и више пацијената, и 1.533 позива за 24 сата", рекла је Стефановић Танјугу.

Од 126 интервенција током дневне смене, 39 било на јавном месту, као и један педијатријски позив, те три саобраћајне незгоде у којима су четири особе учествовале.

Током ноћне смене, од 105 интервениција, 29 је било на јавном месту, четири педијатријска позива, један инфаркт, као и две саобраћајне несреће у којој су учествовале две особе, са лакшим повредама.

Каже и да је ноћас у тучи, 52 минута после поноћи, на углу Авалске и Брђанске, тешко повређен млад мушкарац (24), који је превезен у Ургентни центар.

Поводом навода да је у петак, једна особа у Београду преминула од последица топлотног удара, Стефановић је рекла да су топлотни удари веома ретки и да се о томе не може говорити без завршене обдукције.

"Тог дана је била једна смрт на улици, када је заиста било вруће, али можемо рећи само да је топлота доприносећи фактор. Коначна дијагноза може се дати само обдукцијом, и с обзиром да је смрт била на јавном месту, обдукција ће се и урадити. Никако не можемо рећи да је нечија смрт изазвана великом топлотом, већ само да она доприноси да се све ваше болести, ако их имате, погоршају", истиче Стефановић.

Она је нагласила да се топлотни удари не дешавају често и да је то у ситуацијама када је, поред високе температуре, висока и влажност ваздуха, јер организам тада не може да се зноји и да се решава топлоте.

Фото: Профимедиа

 

Такође, Стефановић упозорава да топлотни удар може да се деси, а спорадишно се и дешава, када родитељи оставе децу у колима да нешто обаве, а прошле године, примера ради, десио се старици која је живела у стану под плочом, а све прозоре држала затворене.

"Здрава особа неће доћи у ситуацију да доживи топлотни удар, јер ће пре тога реаговати, топлотном исцрпљеношћу и грчевима, и наравно да ће се склонити са сунца. Проблем су старији суграђани, који имају проблем са деменцијом и њих би њихови ближњи морали да обилазе редовно", поручује Стефановић.

Она саветује да радници који раде напољу, у најтоплијим деловима дана обуставе радове, а сивма да једу лаганију храну и пију доста течности.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".