"U toku dnevne smene imali smo 126, a tokom noćne 105 intervenicija, što je tek nešto malo više od proseka, ništa strašno. To je daleko manje nego prošle nedelje kada smo imali i 30 i više pacijenata, i 1.533 poziva za 24 sata", rekla je Stefanović Tanjugu.

Od 126 intervencija tokom dnevne smene, 39 bilo na javnom mestu, kao i jedan pedijatrijski poziv, te tri saobraćajne nezgode u kojima su četiri osobe učestvovale.

Tokom noćne smene, od 105 intervenicija, 29 je bilo na javnom mestu, četiri pedijatrijska poziva, jedan infarkt, kao i dve saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovale dve osobe, sa lakšim povredama.

Kaže i da je noćas u tuči, 52 minuta posle ponoći, na uglu Avalske i Brđanske, teško povređen mlad muškarac (24), koji je prevezen u Urgentni centar.

Povodom navoda da je u petak, jedna osoba u Beogradu preminula od posledica toplotnog udara, Stefanović je rekla da su toplotni udari veoma retki i da se o tome ne može govoriti bez završene obdukcije.

"Tog dana je bila jedna smrt na ulici, kada je zaista bilo vruće, ali možemo reći samo da je toplota doprinoseći faktor. Konačna dijagnoza može se dati samo obdukcijom, i s obzirom da je smrt bila na javnom mestu, obdukcija će se i uraditi. Nikako ne možemo reći da je nečija smrt izazvana velikom toplotom, već samo da ona doprinosi da se sve vaše bolesti, ako ih imate, pogoršaju", ističe Stefanović.

Ona je naglasila da se toplotni udari ne dešavaju često i da je to u situacijama kada je, pored visoke temperature, visoka i vlažnost vazduha, jer organizam tada ne može da se znoji i da se rešava toplote.

Foto: Profimedia

 

Takođe, Stefanović upozorava da toplotni udar može da se desi, a sporadišno se i dešava, kada roditelji ostave decu u kolima da nešto obave, a prošle godine, primera radi, desio se starici koja je živela u stanu pod pločom, a sve prozore držala zatvorene.

"Zdrava osoba neće doći u situaciju da doživi toplotni udar, jer će pre toga reagovati, toplotnom iscrpljenošću i grčevima, i naravno da će se skloniti sa sunca. Problem su stariji sugrađani, koji imaju problem sa demencijom i njih bi njihovi bližnji morali da obilaze redovno", poručuje Stefanović.

Ona savetuje da radnici koji rade napolju, u najtoplijim delovima dana obustave radove, a sivma da jedu laganiju hranu i piju dosta tečnosti.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".