Инфаркт је један од најчешћих узрока изненадне смрти, и то све чешће код младих особа! Главни узрок томе је што људи не обраћају пажњу на сигнале упозорења које им тело шаље, мислећи да није ништа страшно. Процене стручњака су да ће до 2030. године 23 милиона људи умрети од болести срца и крвних судова.

Фото: Пиксабај

 

 

Зато, добто обратите пажњу на следеће симптоме које вам ваш организам шаље, чак, месец дана пре срчаног удара!

1. Бол у трбуху

Бол у трбуху, мучнина у желуцу и осећај надутости неки су од најчешћих симптома који се једнако појављују код мушкараца и код жена.

2. Умор

Једна од најизраженијих симптома, посебно ако се јавља у неуобичајеним ситуацијама. Главни вам је аларм! Жене се много чешће сусрећу са овим знаком упозорења.

Неће проћи незапажено, јер ћете се понекад осећати исцрпљено приликом обављања сасвим једноставних ствари, попут туширања или распремања кревета.

Жене чешће пријављују овај тип симптома од мушкараца.

3. Претерано знојење

Може се појавити у било које доба дана или ноћи. Овај показатељ чешће погађа жене и обично га мешају са температуром или ноћним знојењем типичним за менопаузу.

Симптоми су слични грипу, а укључују влажну кожу и знојење и јављају се без обзира на температуру ваздуха или телесни напор.

4. Неправилан рад срца

Овај симптом појављује се неочекивано.

Фото: Пиксабај

 

 

Аритмија је неправилан рад срца, а тахикардија повећан број откуцаја срца. Аритмија је често попраћена нападима панике и тескобе, поготово међу женама. Нередовни откуцаји срца трају од једне до две минуте и ако се стање не смири долази до појаве вртоглавице и екстремног умора. У тој ситуацији битно је одмах позвати лекара.

5. Несаница

Несаница често укључује висок ниво анксиозности и одсутности. Симптоми укључују потешкоће у сну и ранојутарње буђење. Више се јавља код жена.

Фото: Профимедиа

 

 

6. Плитко дисање

Плитко дисање се јавља једнако код оба пола, и то, чак, шест медеци пре срчаног удара! Такође, можете се суочити и са вртоглавицом и недостатком даха.

7. Неправилан рад срца

Симптоми неправилног рада срца појављују се неочекивано.

Аритмија је често попраћена нападима панике и тескобе, поготово међу женама. Нередовни откуцаји срца трају од једне до две минуте и ако се стање не смири долази до појаве вртоглавице и екстремног умора. У тој ситуацији битно је одмах позвати лекара.

8. Бол у грудима

Болови у грудима могу бити различитог интензитета и облика. Такође, може да се прошири на једну или обе руке у виду непријатног осећаја, налик трњењу, а овај осећај може да се прошири и на доњу вилицу, врат, рамена или трбух.

 

Код мушкараца овај симптом указује на најважније ране знакове надолазећег срчаног удара које не треба занемарити. С друге стране, то погађа само 30 одсто жена.

9. Губитак косе

Најчешће погађа мушкарце старије од 50 година, али и неке жене могу бити у ризичној групи. Ћелавост је такође повезана с повећаним нивоом хормона кортизола.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

РЕЦЕПТ ГОТОВ ЗА ПЕТ МИНУТА: Направите посне бисере без коришћења шпорета

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".