Руски бизнисмен Роман Абрамович на суду тражи више од милион долара од власти ЕУ, пише Вол Стрит Џурнал, позивајући се на изворе. Према писању листа, бизнисмен оспорава увођење санкција против њега и тражи да Европски савет пребаци уплату добротворној фондацији створеној након продаје фудбалског клуба Челси.

Како наводи лист, укидање санкција ЕУ тражио је и други руски бизнисмен – Алишер Усманов. У поднесцима суду је указано да би финансијске последице санкција могле довести до банкрота три његове компаније, што би утицало на животе запослених и њихових породица. Суд је одбио овај захтев.

Фото: АП Фото/ Tom Hevezi

 

Роман Абрамович је 10. марта уврштен на листу санкција Уједињеног Краљевства. Европска унија је 15. марта увела ограничења против предузетника. Усманов је уврштен на листу санкција ЕУ 28. фебруара.

Ово није први пут да олигарси туже Европску унију због санкција које су им увођене, а многи су у прошлости добијали правне битке. Међу њима је био и бивши украјински председник Виктор Јанукович, коме је Европска унија својевремено замрзла новац на рачунима у западним банкама.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".