Драги је поднео оставку прошле недеље након што је једна од партија у његовој широкој коалицији, Покрет Пет звезда, одбила да подржи владу у гласању о поверењу у парламенту, пренео је Ројтерс.

Фото: Профимедиа

 

Председник Италије Серђо Матарела одбио је његову оставку и замолио га да се следеће недеље обрати парламенту, надајући се да ће пронаћи консензус да одложи одржавање ванредних избора у време међународних немира и економских тензија.

Драги је глатко добио подршку за пакет мера усмерених на ублажавање високих трошкова живота за породице и фирме, али је рекао да без пуне подршке свих партнера, његова влада националног јединства не може да настави да ради.

Покрет Пет звезда навео је да се није повукао из коалиције, али је позвао Драгија да пружи гаранције да ће усвојити приоритете њене политике, као што је износ минималне плате.

Извор из кабинета италијанског премијера рекао је да Драги неће поклекнути ни пред каквим ултиматумима и да је одлучан да поднесе оставку.

На њега се, међутим, врше притисак да промени мишљење јер би Италија могла да изгуби милијарде евра из фондова Европске уније за опоравак након пандемије и била принуђена да се бори да обузда растуће трошкове енергената без потпуно функционалне владе.

Градоначелници 110 италијанских градова поручили су у отвореном писму да прате превирања са неверицом и забринутошћу, позивајући све стране да покажу одговорност.

- Ми градоначелници, који свакодневно управљамо и решавамо проблеме који муче наше грађане, тражимо од Марија Драгија да настави да ради и објасни парламенту разлоге зашто влада мора да настави да функционише - написали су они.

БОНУС ВИДЕО:

 

 


 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".