Dragi je podneo ostavku prošle nedelje nakon što je jedna od partija u njegovoj širokoj koaliciji, Pokret Pet zvezda, odbila da podrži vladu u glasanju o poverenju u parlamentu, preneo je Rojters.

Foto: Profimedia

 

Predsednik Italije Serđo Matarela odbio je njegovu ostavku i zamolio ga da se sledeće nedelje obrati parlamentu, nadajući se da će pronaći konsenzus da odloži održavanje vanrednih izbora u vreme međunarodnih nemira i ekonomskih tenzija.

Dragi je glatko dobio podršku za paket mera usmerenih na ublažavanje visokih troškova života za porodice i firme, ali je rekao da bez pune podrške svih partnera, njegova vlada nacionalnog jedinstva ne može da nastavi da radi.

Pokret Pet zvezda naveo je da se nije povukao iz koalicije, ali je pozvao Dragija da pruži garancije da će usvojiti prioritete njene politike, kao što je iznos minimalne plate.

Izvor iz kabineta italijanskog premijera rekao je da Dragi neće pokleknuti ni pred kakvim ultimatumima i da je odlučan da podnese ostavku.

Na njega se, međutim, vrše pritisak da promeni mišljenje jer bi Italija mogla da izgubi milijarde evra iz fondova Evropske unije za oporavak nakon pandemije i bila prinuđena da se bori da obuzda rastuće troškove energenata bez potpuno funkcionalne vlade.

Gradonačelnici 110 italijanskih gradova poručili su u otvorenom pismu da prate previranja sa nevericom i zabrinutošću, pozivajući sve strane da pokažu odgovornost.

- Mi gradonačelnici, koji svakodnevno upravljamo i rešavamo probleme koji muče naše građane, tražimo od Marija Dragija da nastavi da radi i objasni parlamentu razloge zašto vlada mora da nastavi da funkcioniše - napisali su oni.

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".