Бивши шеф Европске централне банке води владу јединства од фебруара 2021. године.

У изјави је рекао да је пакт поверења који је одржавао владу јединства нестао, пренео је ББЦ.

- Вечерас ћу предати оставку председнику републике - рекао је он.

Драги је раније изјавио да ће се повући с функције ако се покрет "Пет звезда" повуче из његове коалиције и позвао странке које га подржавају да престану да постављају "ултиматуме" његовој влади.

Подсетимо, горњи дом италијанског парламента подржао је данас предлог италијанске владе у вези са подстицајем и пружањем помоћи породицама и фирмама да се изборе са енергетском кризом, иако је покрет "Пет звезда", коалициони партнер странке премијера Мариа Драгија, бојкотовао гласање, чиме је отворио могућност да напусти владајућу коалицију. Предлог владе данас је усвојен са 172 гласа "за" и 39 "против".

Председник Италије Серђо Матарела мораће да одлучи како да реши политичку кризу у земљи. Матарела ће сада морати да распусти парламент и распише превремене изборе, преноси Ројтерс.

Драги је раније изјавио да ће се повући с функције ако се "Покрет пет" звезда повуче из његове коалиције и позвао странке које га подржавају да престану да постављају "ултиматуме" његовој влади.

Фото: Танјуг/АП

 

Лидер покрета "Пет звезда", бивши премијер Ђузепе Конте, прошле недеље је поднео листу политичких захтева за наставак подршке влади и запретио да ће ускратити подршку ако Драги не предузме низ мера, преноси Ројтерс.

У жељи да ублажи тензије, а након састанка са синдикатима, Драги је рекао да се многи политички приоритети Покрета пет звезда преклапају са владиним, али је упозорио на сталне захтеве коалиционих партнера.

- Влада не функционише са ултиматумима, она с њима губи смисао свог постојања", рекао је Драги на конференцији за новинаре, додајући да неће бити вољан да остане премијер ако се покрет "Пет звезда" повуче из кабинета.

Лидер Десничарске лиге Матео Салвини, чија је странка највећа у Драгијевој коалицији, у јуну је рекао да ће у септембру одлучити да ли ће остати у влади или не.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".