Саопштење које потписују Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије (СОБИРС), Удружење трансплантираних Војводине - Пантрансплант и Удружење трансплантираних и пацијената на листи чекања “Донорство је херојство” преносимо у целости:

"Министарство здравља прихватило је предлог решења о привременом премошћавању правне празнине у Закону о пресађивању људских органа. Ово привремено решење би се користило до попуњавања правне празнине Закона. Решењем се предлаже прецизан поступак поштовања воље умрлог даваоца, на начин којим се ничији интереси не угрожавају – ни воља даваоца, ни жеље сродника, ни потреба примаоца, и омогућио би се наставак кадаверичних трансплантација (са преминулог донора).

Привременим решењем никако не настојимо да предвидимо какво ће бити законско решење, већ само да олакшамо ситуацију до усвајања измена Закона – и за примаоце, и за трансплантационе тимове, и за све остале учеснике у поступку трансплантације.

Фото: Танјуг/Универзитетска дечја клиника

 

 

Члан 23. поменутог Закона о пресађивању људских органа проглашен неуставним у мају 2021, предвиђао је да је сваки грађанин потенцијални донор органа, осим ако се за живота не изјасни другачије.  Уставни суд оставио је рок иницијатору закона, Управи за биомедицину, да спорни члан коригује како би се избегла свака могућност злоупотребе, тако да се прецизније дефинише да ће се породице увек питати за сагласност. 

Подсетимо, од почетка године у Србији није урађена ниједна кадаверична трансплантација, док је последњи пут сагласност породице за донирање органа затражена у октобру 2021. године.  Истовремено, на листи чекања на трансплантацију налази се 2.000 људи. „Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије“ (СОБИРС), Удружења трансплантираних Војводине – „Пан трансплант“ и Удружење трансплантираних и пацијената на листи чекања “Донорство је херојство”, организовали су 4.7.2022. протест апел ЗА  ЖИВОТ позивајући надлежне да предузму хитне кораке  у вези са наставком кадаверичних трансплантација и предложили Министарству здравља  привремено решење ситуације.

- Драго нам је што је Министарство здравља имало слуха и прихватило предлог уз помоћ ког ће трансплантације наставити да се раде. Ово је јасан знак и светло на крају тунела, за свих 2.000 пацијената који су пуних 9 месеци очајни, с обзиром да су трансплантације биле потпуно обустављене, а да је претходне године број урађених био једноцифрен. Све наше очи и очи наших породица су уперене у овом тренутку у координаторе за даривање, који ће верујемо у сваком тренутку, када се стекну медицински услови питати породице потенцијалних донора за сагласност, јер је свака пропуштена прилика је пропуштена шанса за спашавање живота људи са листе.

Овом приликом желимо још и да подсетимо на позитиван резултат свих наших досадашњих напора и иницијатива, а то је поновно покретање трансплантације бубрега са живих донора у КЦ Војводина, КЦ Ниш, ВМА и УКЦС."

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".