Хонг Конг је спреман да уведе електронске наруквице за праћење за грађане који одлуче да буду у карантину код куће након што су били позитивни на Цовид-19, најавио је локални шеф здравства. Прекршиоци правила изолације суочавају се са великим новчаним казнама, а можда чак и са затвором.

Територијални секретар за здравство, Ло Цхунг-мау,  најавио је тај потез током брифинга за штампу у понедељак, рекавши да су наруквице намењене да спрече заражене људе да даље шире болест и да ће деловати на апликацији „Безбедно напусти кућу“ која је представљена прошле године.

- Морамо се побринути да кућна изолација буде прецизнија, а да буде хумана - рекао је Ло, додајући да ће тракери бити уведени у петак.

Кршење наредбе о карантину у Хонг Конгу могло би довести до казни до 3.200 долара и максимално шест месеци иза решетака. Појединци који могу да се изолују код куће морају то да раде две недеље, али ће им бити дозвољено да оду ако два дана заредом буду негативни и добију прве две дозе вакцине.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Док је територија раније захтевала од долазака из иностранства да користе наруквице са јединственим КР кодовима да би објаснили своје кретање, геџети су касније замењени оригиналном технологијом за праћење. Систем ће бити проширен, иако влада није рекла коју ће врсту наруквице користити за најновију иницијативу. 

Министарка здравља је такође напоменула да ће Хонг Конг имплементирати систем означен бојама сличан оном који постоји у континенталној Кини, који означава различите нивое ризика од инфекције жутим или црвеним. Они са црвеном ознаком суочиће се са тешким ограничењима кретања, укључујући потпуну забрану уласка на јавна места. 

Недавно инаугурисани извршни директор Хонг Конга, Џон Ли, од тада је нагласио да ће се систем семафора примењивати само на „одређен и мали број људи“, али је ипак тврдио да је Хонг Конгу потребан „неки метод идентификације“ да би се разликовали грађани са активним инфекцијама од оних који су у карантину из предострожности.

Локални званичници и даље упозоравају да је епидемија Цовид-19 у Хонгконгу и даље „веома озбиљна“, позивајући становнике да смање путовања и поштују правила социјалног дистанцирања, која су у уторак  управо продужена за још две недеље.

Министарство здравља саопштило је да је у уторак забележило 2.558 нових локалних случајева коронавируса, као и још 211 инфекција међу путницима из иностранства. Није понудио дневно ажурирање за смртне случајеве, али је приметио да је територија укупно забележила 9.420 смртних случајева током пандемије, од којих се већина догодила ове године јављају кинески медији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".