Kako se ističe, osumnjičeni za terorizam ili nasilni ekstremisti, uključujući pojedince koji se vraćaju sa ratišta, koriste lažne dokumente dobijene od kriminalnih struktura da putuju u ili kroz EU.

Navodi se da je u 2021. godini Europolu prijavljen samo jedan nasilni incident potencijalno povezan sa džihadizmom na Zapadnom Balkanu. Pojašnjava se da je jedan albanski državljanin uhapšen pod optužbom za terorizam, nakon što je izbo pet osoba u džamiji u Tirani. U toku suđenja počinilac je raspoređen u psihijatrijsku bolnicu.

- Metode koje se koriste za radikalizaciju ili regrutovanje sledbenika u regionu odražavaju složen politički scenario u zemljama Zapadnog Balkana, gde su pitanja koja se tiču etničkog i verskog identiteta kombinovana sa ekonomskim i društvenim poteškoćama - piše u u ovom dokumentu objavljenom na njihovom zvaničnom sajtu, preneo je portal RTCG.

Radikalizovane i ekstremističke grupe u regionu su, kako se navodi, obično male, labavo organizovane i vođene od pojedinaca koje su članovi grupe prihvatili kao verske autoritete.

Foto: Tanjug/AP

 

- Prema oceni zemalja Zapadnog Balkana, salafističke grupe i pojedinci koji se zalažu za ultrakonzervativna i ekstremistička tumačenja islama ostali su glavni pokretači radikalizacije u regionu. U salafističkim zajednicama primećeno je da propovednici aktivni u ''paralelnim džamijama'' i na neformalnim okupljanjima promovišu nasilje, dok su povratnici iz Sirije i drugih konfliktnih područja nastavili da šire džihadističke ideologije - navodi se u izveštaju.

Nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, navedeno je, potvrdilo je trend uočen prethodnih godina da se neke ekstremističke grupe predstavljaju kao nevladine organizacije (NVO) koje rade u humanitarne svrhe.

- Na ovoj poziciji prikupljaju donacije koje se zatim usmeravaju prema pristalicama ili simpatizerima radikalnih islamističkih ideologija. U nekim slučajevima, ove grupe su uspostavile veze sa migrantskim zajednicama koje potiču sa Zapadnog Balkana u zemljama EU. Nekoliko osumnjičenih se 2021.godine vratilo iz konfliktnih područja u zemlje zapadnog Balkana - konstatovano je u izveštaju Europola.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".