Како преноси ББЦ, Гејтс планира да донира 20 милијарди долара филантропској фондацији коју води са бившом супругом Мелиндом Фреч Гејтс, како би повећали годишње исплате.

Донација ће помоћи Фондацији Била и Мелинде Гејтс - једној од највећих приватних хуманитарних фондација на свету - да повећа своје годишње исплате за 50 посто на 9 милијарди долара до 2026. године, написао је Гејтс.

- Велике кризе нашег времена од свих нас захтевају да учинимо више - навео је Гејтс алудирајући на пандемију ковида, рат у Украјини и климатске промене.

Додао је да су сложене последице криза, које укључују растућу инфлацију, повећали потребу за већим улагањем у главна подручја фокуса Фондације као што су здравство, образовање, равноправност полова и смањење сиромаштва.

Тиме се донација организације повећава на око 70 милијарди долара, што укључује донацију од 3,1 милијарде долара коју је прошлог месеца дао Ворен Бафет.

 

Четврти најбогатији човјек на свету рекао је да осећа дужност да врати свој дуг друштву. Гејтс се још 2010. обавезао да ће сав новац који је зарадио дати у хуманитарне сврхе, а од тада до данас је своје богатство удвостручио.

- У скорој будућности планирам да дам готово све своје богатство фондацији. Више ме неће бити на листи најбогатијих људи на свету. Надам се да ће и други који су на положајима великог богатства и привилегија такође поступити слично - написао је Гејтс.

Фондација Гејтс ради на искорењивању болести попут маларије, побољшању образовања и решавању лоших санитарних услова.

Иако је посао који фондација ради важан, постоје они које брине етичност толике моћи концентрисане у приватним рукама. Како наводи британски сервис, Фондација је највећи приватни донатор Светске здравствене организације, одмах после САД.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".