Наиме, бивши амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон преузео је заслуге за покушај свргавања страних лидера, тврдећи да је играо улогу у смењивању режима у иностранству, док је сугерисао да бивши председник Доналд Трамп није имао довољно далековидости да изведе сопствени пуч код куће, у Америци.

Током разговора са Џејком Тапером у интервјуу за "Си-Ен-Ен" након саслушања у Конгресу у уторак у вези са протестима у Капитолу 6. јануара, Болтон је инсистирао да бивши врховни командант није могао да изведе "пажљиво планирани државни удар", јер "то није начин на који Доналд Трамп ради ствари".

Када је ТВ водитељ тврдио да "неко не мора да буде бриљантан да би покушао државни удар", Болтон је остао при свом ставу, рекавши да је лично учествовао у свргавању страних влада и да такви пројекти захтевају значајно планирање.

- Не слажем се са тим. Као неко ко је помогао у планирању државног удара – не овде, већ, знате, на другим местима – потребно је много рада -  наставио је бивши званичник. "А, то није оно што је Трамп урадио. Он се само тетурао од једне идеје до друге".

Након је Тапер затражио детаље, Болтон је одбио да елаборира, али је поменуо Венецуелу, где су опозиционе личности које подржавају САД покушале да свргну председника Николаса Мадура 2019. године, али нису успеле да подстакну да се против председника окрену и људи из безбедносних снага.

Ипак, напори у Венецуели "испоставили су се као неуспешни", рекао је он и додао: "Није да смо имали толико посла са тим, али видео сам шта је потребно опозицији да покуша да свргне незаконито изабраног председника и нису успели".

Болтон је тада, радећи као Трампов саветник за националну безбедност, јавно подржао опозиционог лидера Хуана Гваида током покушаја државног удара, чак се и обраћао на друштвеним мрежама високим венецуеланским званичницима, позивајући их да се придруже напорима. Међутим, у коментарима новинарима у то време, он је тврдио да "ово очигледно није државни удар", тврдец́и да је Гваидо био "легитимни" лидер Венецуеле.

- Си-Ен-Ен" водитељ је наставио да додатно притиска Болтона да образложи коментар о државним ударима, рекавши: "Осећам да има и других ствари које ми не говорите -  на шта је Болтон одговорио: "Сигуран сам да има" и одбио да даље прича на ту тему.

Џон Болтон је био на највишим позицијама у неколико администрација од 1980-их, радећи као помоћник генералног тужиоца бившег председника Роналда Регана, званичник Стејт департмента за време бившег председника Џорџа Х. В. Буша, а касније и као амбасадор УН за бившег председника Џорџа В. Буша. Његов мандат у Трамповој администрацији прекинут је због неслагања са врховним командантом, да би на крају поднео оставку усред жестоког јавног спора са својим бившим шефом.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".