Обраћајући се окупљенима и медијима поводо закона о ограничењу куповине оружја, Џо Бајден је одмах погрешио датум једне од најзлогласнијих пуцњава у школи у америчкој историји — за 100 година.

- Средња школа Марџори Стоунмен Даглас у Паркленду, Флорида, 1918, 17 мртвих, 17 повређених - рекао је Бајден, гледајући право испред себе док је очигледно читао речи са екрана.

Пуцњава у Паркланду није била 1918. Било је то у фебруару 2018, читав век касније.

И иако се понекад може чинити да је тако, Бајден није био ту да се сети шта се дешавало у фебруару 1918, када је Вудро Вилсон био председник, Први светски рат је био у својој последњој години, а шпански грип још није ни почео.

Свако ко прати политику чак и успутно зна да Бајден има дугу, срамотну евиденцију јавних гафова који постављају озбиљна питања о његовом здрављу.

Али пропуст да се тачно говори о злочину који је ужаснуо земљу – и довео до митинга „Марш за наше животе“ у главном граду нације шест недеља касније – одаје колико је заправо неискрено Бајденов говор.

И корисници друштвених медија су приметили:

 

Да је ово први пут да је Бајден овако погрешио, то би била једна ствар. Да је то био један од само неколико пута, био би још један. Председници су људи као и ми остали.

Али ово је другачије. То је само најновија у дугој, дугој линији Бајденових грешака које су довољне да се чак и саосећајни гледаоци запитају да ли је горе све скупа.

Чињеница да је то урадио у вези са догађајем који је оставио мртвих 17 деце и одраслих једноставно то чини неопростивим.

Није толико битно да ли је овде било на телепромптеру. Проблем је председник.

Није способан да води државу. Разумни Американци то знају. Његова партија то зна. И, под претпоставком да има луцидне тренутке, велика је шанса да то зна и Бајден.

Захваљујући Божјој милости и мудрости Оснивача, Американци ће имати прилику да исправе ову ситуацију, почевши од новембарских избора. Након тога, 2024. је на дохват руке.

А Американци могу једном заувек да окончају ову срамоту, пеноси Вестерн Журнал.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".