Бред Пит јавно је проговорио о својој борби са прозопагнозијом, познатом и као „слепило лица“. Иако му поремећај перцепције људског лица никада званично није дијагностификован, славни глумац недавно је за GQ испричао да неки мисле да је одсутан, повучен и недоступан, јер не може да их се сети.

‒ Нико ми не верује! Желим да упознам и друге који пате од овог поремећаја – испричао је Пит.
 

Фото: Профимедиа

 

Ову тему први пут начео је још 2013. године када је открио да радије остаје код куће уместо да излази.

‒ Упознаш толико људи. И онда их опет сретнеш и упознајеш. 
Том приликом испричао је да се тешко сећа људи чак и ако је са њима разговарао, као и да покушава да их „превари“ да мисле да их се сећа тако што ће при новом сусрету „пустити неки траг или контекст разговора“ који ће му помоћи да се сети одакле се познају.

‒ Толико људи ме мрзи јер мисле да их не поштујем, да сам егоцентричан и умишљен – пожалио се и обећао да ће се тестирати

 
Према Националном институту за неуролошке поремећаје и мождани удар при Националном институту за здравље САД-а, прозопагнозија се сматра резултатом абнормалности, оштећења или погоршања у делу мозга који контролишу перцепцију лица и памћење. Може бити последица можданог удара, трауматске повреде мозга или одређених неуродегенеративних болести.

У неким случајевима, наводи Институт, реч је о урођеном поремећају, присутном при рођењу без икаквог оштећења мозга.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".