На овако високим температурама опекотине можете добити чак и у шетњи... Наравно да је неопходно да користите креме са заштитиним фактором, али ако сте већ изгорели, запамтите ове трикове за брзо смиривање коже.

Охладите подручје

Хладан туш се чини као добар избор, али није, па би заправо могао додатно оштети вашу кожу исушивањем, објаснио је др Рос Пери. Рекао је: „Уместо тога, лагано навлажите кожу меким фланелом који ће охладити опекотину без излагања превише воде. „Употребите покрете тапкања и пазите да не трљате кожу јер ће то додатно нарушити вашу кожну баријеру".

Јогурт

Можете користити јогурт да ублажите опекотине од сунца. Сипајте мало јогурта на прегорелу кожу може вам пружити потребно олакшање. Није сасвим јасно зашто је то тако, али је вероватно због чињенице да има виши пХ ниво, тако да се може користити за смиривање топлоте.

Чај

Опет, не морате да га пијете, већ користите хладну врећицу чаја или свеже скуван чај - оставите да се очигледно охлади - на кожи. Сматра се да танинска киселина у црном чају помаже у извлачењу топлоте из опекотина и враћању пХ нивоа како би помогла да се залечи.

Фото: Профимедиа

 

Млеко

Хладне млечне облоге ће вам такође помоћи да ублажите опекотине од сунца. Млеко садржи витамине А и Д, аминокиселине, млечну киселину, масти и протеине сурутке и казеина. Ови састојци помажу кожи да се опорави. Витамини помажу кожи да зацели, док млечна киселина подстиче кожу да се ослободи мртвих ћелија, тако да ваш имуни систем не мора толико да ради да би је поправио. Такође ће бити мање упале ако ваш имуни систем не ради толико. Све што треба да урадите је да сипате мало млека у чинију, убаците фланел и оставите у фрижидеру да се охлади. Кад крпа упије млеко ставите је на подручје које је најкритичније.

Фото: Архив Новости/Профимедиа

 

Лекови против болова

Према др Перију, употреба лекова против болова заправо може да учини да опекотине од сунца нестану брже. Рекао је: "Све док их узимате у првих неколико сати након опекотина од сунца, узимање неколико ибупрофена може помоћи у смањењу отока и нелагодности."

Фото: Профимедиа

 

 

Шта треба да избегавате?

Иако је беби уље одлично за низ стања, не треба га користити за лечење опекотина од сунца. То је зато што масни или масни производи заустављају излазак топлоте и могу погоршати опекотине ако не пусте да се подручје охлади.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".