Због чега се јављају и како можете да их се решите?

НА БРАДИ И ВРАТУ

Узрок: Менструални циклус

Током менструалног циклуса хормони као што је тестостерон мењају ниво, због чега жлезде производе више масти. Она може да зачепи поре коже и узрокује појаву бубуљица. Ако на овом делу вашег лица осване већи број бубуљица, то је индикација да је хормонална равнотежа код вас израженија, да ће доћи до поремећаја циклуса или да могу да настану обилна крварења.

Превенција:

Имате ли оваквих проблема с кожом и против њих се редовито борите производима за проблематичну кожу, не чекајте да бубуљице изађу на површину. Почните да користите препарате за чишћење коже попут бензоил пероксида седам дана пре циклуса.

Фото: Профимедиа

 

ОКО УСАНА

Узрок:

Неправилна исхрана.

Током лета користимо доста свежих салата и у њих сипамо сирће или или лимунску киселину. Прија нам и освежава, али ови кисели састојци који обогаћују салате могу да надраже кожу и узрокују упалу. Исто тако, масна храна попут чипса и пржене хране доводи до зачепљења пора и изазва стварање бубуљица око усана.

Немојте ни ово сметнути с ума: сличан непријатан, али и болан ефект могу да да изазову и неки балзами и сјај за усне, посебно ако сте навикли да их наносите прстима.

Превенција:

Увек после јела усне и подручје око њих темељно оперите или пребришите влажном марамицом ако нисте у прилици да дођете до чесме. Користите балзаме за усне у стику и наносите их само на усне, а никако око њих. Ако вам се појављује већи број бубуљица око усана, свакако промените сјај или руж за усне или престаните да их користите најмање месец дана и пратите промене.

НА ОБРАЗИМА

Узрок: Бактерије.

Потенцијални узрок појави бубуљица је и то што свашта додирујете током дана, а потом пипате лице. Најчешћи узрочник ове ружне појаве свакако је је мобилни телефон јер када наслањате уређај на лице у поре коже уносите прљавштину и бактерије.

Превенција:

Увек уз себе треба да имате неко дезинфекционо средство. Посебно су погодне антибактеријске влажне марамице: кад год се сетите пребришите екран мобилног телефона, решићете се велике муке. Наравно, никада не дирајте рукама лице. Знамо да је то лако рећи и тешко извести (навика је чудо), па ако често ухватите себе да то чините морате темељно да оперете руке сапуном неколико пута на дан или их дезинфикујете.

Фото: Профимедиа

 

УЗ КОСУ

Узрок: Производи за косу.

Производи за косу могу да буду тешки и масни, што доводи до зачепљења пора. А када се кожа на овај начин угуши, настају бубуљице.

Превенција:

Потрудите се да не наносите производе за обликовање косе близу корена, уз лице и редовно перите руке током дана – сви несвесно додирујемо косу безброј пута. Ако приметите већи број бубуљица уз косу, придржавајте се ових савета, а требало би и да промените производ за косу – посаветујте се са фармацеутом и дерматологом који производ би вам одговарао. Уједно свакодневно очистите добро лице тоником.

Фото: Профимедиа

 

НА ЧЕЛУ И НОСУ

Узрок: Стрес и напетост.

Снажан окидач за појаву бубуљица на носу и челу је напоран дан препун стресних ситуација. Код стресних ситуација тело почиње појачано да лучи адреналин који може узроковати појачано лучење масти у овој зони, познатој као Т-зона. Управо на носу и челу кожа прво постаје засићена и реагује тако што на њихову повшину избацује бубуљице.

Превенција:

Перите лице сваки дан, а најмање два до три пута недељно га темељно очистите са одговарајућим производима. Ако сте свесни да вас чека одлазак на летовање, паковање, чекање на граници, нови посао, више обавеза, нека расправа у породици... предухитрите последице стреса и детаљно очистите лице средствима против акни и масне коже.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".