Високе температуре су можда погодне за купање, сунчање и друге веселе летње активности, али далеко од тога да је врућина сама по себи добра за људско здравље.

Изузетно је важно позабавити се различитим сегментима здравља, јер неки органи заиста могу да страдају.

Можда вам то не би пало на памет, али, између осталог, могу да страдају и бубрези. Нефролог Иван Литвинов, подсећа да је по топлом времену оптерећен и кардиоваскуларни систем али и органи који уклањају вишак течности из организма – плућа, кожа и бубрези.

Фото: Профимедиа

 

 

Он истиче да многи људи праве грешке којима своје здравље доводе у ризик. Што је температура виша, то су и грешке чешће, а једна од најчешћих је и “наливање” водом. Хидратација је, наравно, битна, али прекомерни унос течности може да преоптерети бубреге.

– Уколико се пије превише воде током дана, прави се неподношљиво оптерец́ење за бубреге. Они једноставно немају времена да све то прераде. Ово је посебно опасно за људе који имају проблеме са бубрезима, хипертензијом и кардиоваскуларним болестима. Повец́ава им се запремина циркулишуц́е крви, повец́ава се хиперволемија (повећање запремине крви). Ово на крају може довести до погоршања хроничних болести – објаснио је Литвинов и додао да је најбоље што можемо да урадимо, да наставимо да уносимо једнаку количину течности као и до сада.

Како сачувати бубреге?

Он је дао и један сасвим практичан савет који можете да примените готово свакодневно.

– Када излазите на врелу улицу, поједите мали кисели краставац. То ц́е вам помоц́и да се мање знојите и будете мање жедни – тврди он. Са мањом жеђу, нећете осећати потребу за водом и нећете је пити у превеликим количинама.

Фото: принтскеин јутјуб/ Smart Cookbook

 

Неопходно је чувати бубреге. Изузетно незгодна ствар, када се о њима ради, јесте то што се болести бубрега често манифестују нејасним симптомима који се занемарују, па се пацијенти јаве лекару прекасно.

Најлакше ћете проблеме са бубрезима уочити променама у уринарном тракту и нејасним болом у леђима. Уз то, могу да се јаве вртоглавица, отоци, осећај хладноће у телу, свраб и иритација коже, мучнина, умор и осећај слабости, па чак и отежано дисање.

(Лепа и срећна)

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".