Уколико НАТО успостави своју инфраструктуру у Финској и Шведској, након што се те две државе прикључе Северноатлантском савезу који предводе САД, Русија ће одговорити истом мером, поручио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин.


Он је рекао да се не могу искључити будуће тензије у односима Москве са званичним Хелсинкијем и Стокхолмом због уласка у НАТО.

Објаснио је да Русија "нема исте проблеме са Шведском и Финском као са Украјином“ и да не постоји ништа што би могло да брине Москву у погледу чланства те две скандинавске земље у НАТО.

Фото: Танјуг/АП

 

- Само морамо јасно да кажемо да раније није било претње, али у случају распоређивања војног контингента и инфраструктуре, мораћемо да одговоримо реципрочно и створимо исте претње територијама са којих се нама прети - поручио је руски председник, преноси РИА Новости.

Он је казао да је "лажна" теза да је настојање Русије да одгурне снаге НАТО од својих граница спречавајући Кијев да уђе у Алијансу, довело до супротног.

- За нас чланство Финске и Шведске у НАТО уопште није исто што и чланство Украјине, то су потпуно различите ствари. Они то одлично разумеју. Не. Ово је сасвим друга ствар - рекао је Путин.

Коментар руског председника уследио је дан након што је Турска после потписивања споразума у Мадриду са две нордијске земље о узајамној заштити интереса укинула вето на пријем Финске и Шведске у НАТО.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Сана Марин - премијерка Финске која се залаже за чланство у НАТО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".