У јавном мњењу Србије доминира мишљење да је Русија наш најважнији спољнополитички партнер, а 80 одсто грађана се не слаже са ставом да наша земља треба да уведе санкције Русији, показало је најновије истраживање Демостата.


Да Србија не треба да усагласи спољну политику са Европском унијом сматра 56 одсто испитаника, док 33 одсто мисли да треба, рекао је руководилац истраживачког тима Демостата, социолог Срећко Михаиловић представљајући резултате истраживања на конференцији у Београду.

Једно од питања у истраживању било је шта власт треба да чини да би Србија напредовала - да прихвати или одбије улазак у ЕУ, а Михаиловић наводи да је 30 одсто испитаника мишљења да треба да прихвати, а 43 одсто да одбије улазак у ЕУ, док је 25 одсто испитаника рекло "нешто између".

- Испитаницима је намерно понуђен одговор ''нешто између'' јер је увид у јавномнењско расположење грађана био такав да је знатан број грађана уствари неодлучан или нема мишљење о томе - рекао је Михаиловић.

Фото: Профимедиа

 


Навео је да је истраживање показало и да би, када би сутра био одржан референдум, 51 одсто грађана гласало против, а 34 одсто за улазак у ЕУ.

Михаиловић је рекао да је 78 одсто испитаника става да у спољној политици нема места за жеље и интересовања јер је политика ствар интереса, а не жеља.

Према мишљењу испитаника, интереси су у политици на већој цени и од самих вредности, навео је и додао да 34 одсто испитаника даје предност вредностима, а 44 одсто интересима.

Истраживање је, каже Михаиловић, показало и да 81 одсто испитаника слаже са ставом да Србија треба по сваку цену да сачува своју неутралност.

Истраживање Демостата под називом "Спољнополитичке оријентације грађана Србије" спроведено је телефонском анкетом од 13. до 22. јуна ове године, на репрезетативном узорку од 1.203 испитаника.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".