Израел је данас оптужио либанску милицију Хезболах, коју подржава Иран, да је спровела сајбер операцију осмишљену да омета мировну мисију УН и запретио оштром одмаздом против непријатељских хакера.


Израелски министар одбране Бени Ганц рекао је да су иранске безбедносне институције у сарадњи са Хезболахом недавно покренуле сајбер операцију с циљем крађе материјала о активностима Привремених снага Уједињених нација (УНИФИЛ) и распоређивању у тој области, за потребе Хезболаха, преноси Ројтерс.

„Ово је још један директан напад Ирана и Хезболаха на стабилност Либана и његових грађана“, рекао је он.

Фото: Профимедиа/Гугл мапе принтскрин

 

УНИФИЛ је навео да је први чуо за нападе.

- УНИФИЛ и УН веома озбиљно схватају сајбер безбедност и имају снажне мере за заштиту наших података - саопштила је канцеларија УН.

Ројтерс наводи да је УНИФИЛ основан 1978. године и патролира јужном границом Либана, а задужен је за праћење прекида ватре којим је окончан последњи рат између Хезболаха и Израела 2006. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/AiirSource Military

 

Израел је оптужио наоружане нападаче Хезболаха да су поставили тајне положаје на граници пркосећи УНИФИЛ, а либански званичници кажу да Израел наставља са прелетима ваздушних снага преко њихове територије кршећи примирје.

Ганц је рекао да је сајбер јединица корпуса Иранске револуционарне гарде под називом "Шахид Каве" спровела истраживање како би оштетила бродове, бензинске пумпе и индустријска постројења у неколико западних земаља, укључујући Британију, САД, Француску и Израел.

Он је наговестио да би Израел, за који се веома верује да је водио сајбер рат против иранских нуклеарних објеката и друге инфраструктуре, могао физички да узврати непријатељским хакерима.

- Знамо ко су они, циљамо на њих и оне који их усмеравају - рекао је Ганц.

Подсећања ради, у Либану тренутно службује контингент од177 припадника Војске Србије, што га чини нашим најбројнијим у оквиру мировних операција.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".