ВАТРОГАСЦИ и војници трагају данас за преживелима у рушевинама тржног центра у украјинском граду Кременчуку, након што је у руском ракетном удару убијено најмање 18 људи.

Више од 1000 људи било је у унутра када су две руске ракете у понедељак погодиле прометни тржни центар у Кременчуку, југоисточно од Кијева, али на срећу многи су испели да изађу, саопштио је украјински председник Володимир Зеленски, преноси Ројтерс.

Више од 40 особа је пријављено као нестало, саопштила је канцеларија државног тужиоца Украјине.

Пожар је избио на површини већој од 10.000 квадрата, а према спасилачкој служби, најмање 16 људи је погинуло, а 59 је повређено, наводи британска агенција.

Начелник Полтавске области Дмитро Лунин изјавио је да је погинуло 18 људи, а да спасиоци настављају рад у рушевинама, пренела је агенција Интерфакс Украјина.

- Ово није случајан погодак, ово је прорачунати руски удар тачно на овај тржни центар - рекао је Зеленски у вечерњем видео-обраћању, уз напомену да би број погинулих могао да расте.

Фото: Танјуг/АП Пхото/Ефрем Лукатскy

 

 

Према оцени Зеленског, "руска држава је постала највећа терористичка организација у свету".

Русија није коментарисала напад, али је заменик амбасадора при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански оптужио Украјину да је искористила инцидент да придобије симпатије уочи самита НАТО-а који почиње данас у Мадриду.

- Треба сачекати шта ће наше Министарство одбране саопштити, али већ има превише упадљивих неслагања - написао је Пољански на Твитеру.

Савет безбедности Уједињених нација састаће се данас на захтев Украјине након напада.

Уједињене нације су забринуте због интензивирања борби у Украјини и напада на тржни центар, изјавио је портпарол УН Стефан Дижарик.

- Било каква цивилна инфраструктура, која очигледно укључује тржне центре и цивиле, никада не би требало да буде мета - рекао је Дижарик.

Фото: Танјуг/АП Пхото/Ефрем Лукатскy

 

 

Лидери Групе седам најразвијенијих земаља света, окупљени на годишњем самиту у јужној Немачкој, осудили су као "гнусан" руски ракетни напад на тржни центар у украјинском граду Кременчуку.

- Руски председник Путин и сви други умешани у напад биће позвани на одговорност - написали су у заједничкој изјави коју је твитовао портпарол немачке владе, преноси Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".