Латинско име жалфије, Салвиа оффициналис, потиче од речи салваре, што значи спасити или излечити. Ова биљка се користила као главни састојак у смесама за балзамовање у гробницама фараона. Грчки доктор Диоскорид ју је користио да излечи крварење, грозницу, камење у бубрегу, али и нередовну менструацију.

У време Карла Великог, жалфија се садила у свакој башти и сматрала се налековитијом биљком. Она се користила за лечење скоро свих болести и добила је статус свете биљке.

Фото: Профимедиа

 

Од активних састојака, жалфија садржи етарска уља салвиол, пинен, цинеол, борнеол, камфор, затим танине, горке супстанце, протеине, скроб, калцијум оксалат, соли фосфорне киселине, соли калијума и калцијума, али и још неке неидентификоване супстанце.

Жалфија има исцељујући ефекат пошто чисти крв, стимулише избацивање слузи из респираторних органа, утиче на избацивање слузи из стомака и помаже пацијентима да поврате апетит.

Код дијабетеса се препоручује мешање жалфије и хајдучке траве. Жалфија помаже против запаљења и одлична је за лечење упала грла и крајника. Најбољи начин примене жалфије у тим случајевима јесте гргољање чаја.

Жалфија може да утиче на лечење реуматизма, гихта и нервних поремећаја који су повезани с овим болестима.

Чај од жалфије је веома важан за дојиље пошто повећани уност чаја од жалфије повећава лучење млека код мајки. Конзумирање чаја од жалфије такође може смањити шансе од побачаја.

Чај од жалфије, ако се пије довољно често, јача читав организам, спријечава настанак шлога и помаже код парализе. Жалфија је једина биљка поред лаванде која помаже код ноћног знојења.

Фото: Профимедиа

 

Неки лекари жалфију користе и код грчева, болести кичмене мождине, болести жлезда и тремора. Они препоручују конзумирање две шоље чаја од жалфије на дан. Овај чај одлично делује против болести јетре, смањује надимање и уклања интестиналне проблеме попут дијареје. Измрвљено лишће жалфије чак може помоћи код уједа инсеката.

Чај од жалфије се нарочито препоручује за упаљене крајнике, бол у врату, зубне апсцесе и запаљења грла и уста уопште.

Можете га припремити тако што ћете прелити 2 дл воде преко 1-2 кашичице жалфије и оставити да одстоји 10 минута. Чај има јак укус и помало је горак, али требало би га пити бар два пута дневно.

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".