Мирјана Петричевић рођена је 1959. године у Ђаковици, а детињство је провела у патријахалном окружењу, а живот је није нимало мазио. 

-Сећам се од треће године свога живота свега. Рођена сам тамо доле, у Ђаковици, 1959. године. Живели смо отац, мајка и браћа. Најстарији брат је старији од мене 12 година, он је био Милан, средњи Мићан, који је, хвала богу, још жив и мој брат близанац Мирослав и ја. Од Мићана су ми остали синови, од Мирослава две ћерке и син, али не могу никада да замене њихово место.- приосетила се Мира и наставила: 

-У време ратова у Босни и Хрватској већ сам живела у Београду. Рат сам подносила певајући по концертима, имала сам толико захвалница да то није нормално. Да сам остала у Србији те '99. године, када ми је близанац умро, не бих издржала. Понудио ми се посао у Аустралији и имала сам потребу да одем, рекла сам: "Дај шта даш, само да нестанем одавде." Осећала сам се да ћу да пукнем, све ме је гушило, била сам љута на све. Давала сам у то време и неке интервјуе које нисам смела, било ме је брига да ли ће неко да ме убије, баш сам била у том фазону у то време. Одједанпут ми се срушио цео свет, тада ме је стигло све оно што сам годинама потискивала и држала у себи. Мајку су ми убили, свирепо, на такав начин да њено тело никада није пронађено. Она нестаје 1999. године. Не знам више где да је тражим, све сам покушавала. Само желим да сахраним своју мајку, као да тражим много. Док сам жива, нећу одустати, носила сам свуда папире, али наставићу потрагу. Имам ту јаку интуицију, она ми говори да ћу је наћи. Знам да ћу је наћи док сам жива и сахранити је да почива у миру.

-Мог Милана су доле на Косову и Метохији, посебно у Ђаковици, сви знали као предивног човека. Прва трагедија у мом животу везана је за њега. Он је убијен 1981, њега је Удба убила. Није волео те промене заставе, насељавање, давање толиког права Албанцима. Прво му је застава сметала, склањао ју је. Када је пролазио Тито кроз Ђаковицу, мог Милана затварају. Мало помало, искористили су то време које је владало. Тада су могли да смакну ко год да им смета и здраво, ђаци. Њега и Вучуровића је наводно згазила "лада", а тенку да су се наместили, не би изгледали тако. Његову смрт сам јако тешко поднела, после ње сам сазрела брзо. Милан није имао ни очи ни нос ни уста, требало ми је десет година да покушам да заборавим каквог сам га видела тад, али џабе, никада нисам успела да заборавим тај призор.

 

После губитка браће, певачица се сусрела са још једним губитком. Изгубила је нерођеног сина. 

- Рекла да ми отворе тај ковчег, то је био шок, он је имао 33 године када су га убили. Била сам млада, имала сам 21 годину када сам остала без њега. Живљење без њега, шта знам, он ми некако највише фали после Мирослава, у ствари поред њега. Било је шта је било, моја душа зна, али родиш се тако. Бог да ономе ко може да издржи, не знам, ко не може, он оде. Као што је и мој Мирослав отишао јер није могао да поднесе неке ствари. Јесте ми било тешко, сваки дан је тешко, али сам некако научила да живим с тим. И знам да они тамо мене горе гледају и знам да очекују да будем стуб, јер сада и јесам стуб пред њиховом децом и пред унучићима сада. Мислим да желе да идем напред сама, да не падам и да гледају како ја то сама стоички носим. Изгубила сам свог сина нерођеног. Имао је седам месеци, то је већ било дете. Нисам знала да нешто није како треба, умро је у мени а да ја то нисам ни знала. Отишла сам на контролни ултразвук и сазнала да је моје дете мртво. Ништа ме није болело, ништа ми није било, никакве симптоме абортуса нисам имала и одем тамо, оно мртво ми дете. Шок! Довиђења, друже, довиђења, памети...

 

Знаш, сине, он је имао кило и деветсто грама, на последњем ултразвуку су рекли да добро напредује. Али јачина, нисмо ни свесни колико је психа јака код човека. Једноставно знаш да поново мораш напред. Бог ме је изабрао да носим тај крст, ја га мушки носим, могу ти рећи. Неко изгуби душу, постане љубоморан, кваран, али јок, ја имам срце за цео свет. Таква сам с добрим људима, а лоши, они нека ме се пазе. Правична сам, праведна сам и то ме држи.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".