Жене и мушкарци су током историје од малена учени да међу њима постоје разлике у понашању, пословима које ће обаваљати када одрасту, одећи коју ће носити... Тако су им додељиване и различите боје. За девојчице је данас предвиђена розе боја, иако то није било тако одувек, док је за дечаке била и остала плава. Иако многи можда тога нису свесни, а кад је већ реч о гардероби, постоји и разлика у закопчавању комада одеће предвиђене за један, односно други пол, па су тако дугмићи на женским кошуљама на једној, а на мушким на потпуно супротној страни. 

Женске кошуље се, наиме, закопчавају на левој, док мушкарци користе десну страну, а иако многи то повезују са модном диференцијацијом, веровали или не, разлог "лежи" у једној историјској чињеници.

Жене су облачиле слушкиње

Култура закопчавања датира из 13. века, а дугмад су тада била веома скупа. Зато се верује да је управо то разлог што су жене раније користиле одећу на пертлање. Међутим, када се појавио нов начин закопчавања, он је подразумевао и јединствену технику, посебно због чињенице да су имућније жене, односне оне које су имале привилегију да на одећи имају дугмад, облачили други. Реч је углавном било о слушкињама. 

Фото: Профимедиа

 

 

- С обзиром на то да је већина људи превасходно користила десну руку за обављање најразличитијих послова, подразумевало се да је њима лакше да особу преко пута себе, у овом случају женску, закопчавају ако су дугмићи на њеној одећи на левој страни, рекла је Мелани М. Мур, оснивач бренда женских блуза Елизабет и Кларк.

Мушкарци имали бољи приступ оружју

Када је јачи пол у питању, постоји неколико теорија зашто се њихове кошуље закопчавају на десној страни. Међутим, најрелевантнија, које се држи већина теоретичара, повезана је с војничком дужношћу. Наиме, будући да се подразумевало да је већина војника десноруко, правило је налагало да је копчање на тој страни омогућавало лакши приступ оружју које се носило увучено у кошуљу.

- Пиштољ се носио испод кошуље, а дугмад која су била на десној страни су омогућавала лакши и бржи приступ њему, истакла је Клои Чапин, историчарка моде.

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, закопчавање је постојало и пре пиштоља, па неки други историчари верују да су се дугмад на десној страбни налазила како се кошуља не би растварала у тренутку док мушкарац посеже за својим мачем који се најчешће налазио опасан на страни левог кука.  

Ово су најраспрострањеније теорије, међутим, постоје и оне које закопчавање, рецимо код жена, повезују са потребом за дојењем бебе. Наиме, уколико се новорођенче држи улевој руци, десна је ослобођена да може да се користи за откопчавање блузе. Према још једн ој теорији, тврди се да је женама током јахања коња у положају са стране, закопчавање на левој страни спречавало продирање хладног ваздуха кроз гардеробу. 

Како год, традиција је и данас остала иста и верујемо да би се сви тешко навикли на неке нове промене.

(Република)

БОНУС ВИДЕО:

Трик прања косе са мицеларном водом

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".