Од давнина су се жене неговале помоћу плодова из природе, у народној медицини постоје бројни рецепти за маске, облоге, лосионе, а овога пута ми вам доносимо провере од воћа, које лако можете направити сами, према потреби своје коже или конкретном проблему који имате.

Редован унос свежег воћа битан је и за целокупно здравље и за лепоту – здраву косу, нокте и кожу, јер витамини и минерали који су им потребни за блиставост и квалитет пре свега треба да се уносе. А да ли сте знали да воћем можете да се негујете и локално? Исидора Васић, специјалиста козметологије и магистар фармације ће открити како.

Малина: смирује иритације

Ствар која може да вам буде једини препарат који користите за негу коже је уље од малине. Захваљујући високом садржају витамина и других природних масних киселина, научна студија је доказала да оно благотворно делује у случајевима када су у питању екцеми и друга упална стања коже попут црвенила, иритација, опекотина, бубуљица, уједа од комараца. Обезбеђује да тамне флеке временом потпуно нестану. Због способности да побољшава еластичност, гипкост и флексибилност коже изгледаћете млађе у односу на своје године.

Хранљива маска за све типове лица

Шаку малина изгњечите виљушком, додајте мало павлаке и једну кашичицу меда па добро умутите. Нанесите маску на лице и оставите да делује 15 минута. Исперите млаком водом. Поступак се може понављати једном недељно.

Трешња: ублажава подочњаке

Лековито дејство петељки и плода трешње користи се за припрему маски за отклањање подочњака, као и за негу суве коже.

Фото: Профимедиа

 

 

Облога за предео око очију

Петељке трешње, 20–50 грама, прелијте литром хладне воде и оставите да стоји 12 сати. После тога кувајте неколико минута. Процедите и направите облоге за подочњаке.

Маска за суву кожу

Изгњечите трешње или исцедите сок, па нанесите на лице. После 20 минута исперите млаком водом. Лице ће добити свежину и једрину.

Јабука: затеже кожу

Захваљујући садржају пектина и танина који благотворно делују на кожу, од свеже јабуке и јабуковог сока се праве разне хранљиве маске за чишћење лица, ублажавање бора, као и очвршћивање опуштене коже лица, груди и стомака. Чај од јабукових љуспица има диуретичко дејство, па је додатна помоћ код уклањања целулита, док се јабуково сирће користи у дијетама код гојазности.

Фото: Профимедиа

 

 

Хранљива маска

Скувајте једну јабуку, изгњечите, додајте мало меда и павлаке, па нанесите на лице. Оставите да стоји 20 минута, па исперите топлом водом.

Лосион против перути

Исцедите сок од јабуке и помешајте са водом у размери 1 : 3. Припремљеним лосионом мажите кожу главе три пута недељно.

За чишћење лица

Исцедите јабуку и изгњечите је у мало млека. Додајте кашичицу меда и промешајте. Масу нанесите на лице и оставите да стоји 15 минута. Потом исперите млаком водом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".