Сезона купања још званично није почела, али је лепо време већ измамило купаче. Међутим, неки су се оглушили о упозорења и јуче су се догодила два смртна случаја на београдским купалиштима, једно на Ади Циганлији, друго на базену Олимп.

На Ади Циганлији се утопила жена старости око 40 година. Њу су очевици извукли из воде, а убрзо након тога је стигла и хитна помоћ која је покушала да је реанимира, али узалудно. На базену Олимп, јуче је преминуо мушкарац (80), након што му је позлило по изласку из воде.

Само у току прошле године више од 20 особа је изгубило живот у водама Србије. Било је утапања у рекама, на језерима, у базенима... Давили су се на Дрини, животе су узели и Тамиш, Ибар...

Оно што сви истичу као упозорање, то је да се никако не треба купати тамо где нама спасилаца. Па и тада треба бити опрезан, неке ствари не радити и водити рачуна сходно својим годинама и здравственом стању.

Сезона купања на Ади Циганлији почиње 27. јуна, односно дана када вода буде достигла температуру од 22 степена. До тада нема спасилаца и сви грађани се купају искључиво на сопствену одговорност.

- Доласком лепог времена суочавамо се са све већим бројем несавесних купача који улазе у воду и ван сезоне. Безбедност свих корисника и посетилаца Аде Циганлије нам је на првом месту. Имајући то у виду да се сезона ближи и да је све већа посећеност Београдском мору, повећавамо број ангажованих припадника службе обезбеђења који превентивно делују и едукују несавесне купаче о потенцијалним опасностима - рекли су за "Блиц" из управе Аде.

Ове године на Ади Циганлији ће бити анагажовано од 40 до 65 спасилаца, међутим то не значи да нема разлога за опрез.

Фото: Tанјуг

 

 

Купање у језеру може да доведе до срчаног удара

- Језера, као што је и ово на Ади, носе своје опасности. На самој површини воде близу обале температура је пријатних 24-25 степени и купача повуче да отплива даље. У неком тренутку пливач се одмори и спусти ноге, а ту је већ хладнија вода које може да изазове блокаду срца због сужавања крвних судова. Важно је знати да вода 30 пута брже смањује температуру људског тела него ваздух - рекао је за "Блиц" професинални ронилац и инструктор пливања Ненад Стојковић.

На Ади Циганлији, поред многих спортова, популарно је и возити бицикл. Многи суграђани воле да се расхладе од вожње тако што ускоче у воду, али то је најгора ствар коју могу да ураде.

- Никако не улазити врућ у воду. Млади знају да на купалиште дођу бициклом или после неке активности, а онда ускоче у воду. А температурна разлика од 10 стпенени довољна је да изазове невоље. Најбоље је најпре неко време провести у хладовини, а потом се лагано поквасити по ногама, рукама, грудима, у пределу око срца, по врату. Затим сачекати пар минута и тек онда ући у воду. То решава 99,9 одсто проблема која могу настати при уласку, - каже Стојковић.

Дивља купалишта су најопаснија

За разлику од језера, грађани углавном избегавају реке, јер знају да су небезбедне због своје брзине. Међутим, највећу опасност престављају дивља купалишта.

Ако им је већ тешко одолети, како се понашати на њима да не би дошло до нежељених последица. Ненад Стојковић, професионални ронилац и инструктор пливања из Овчар Бање, каже да је основно начело понашања на свим, па и дивљим купалиштима, адекватна припрема за улазак у воду. Никако се не купати под дејством алкохола, каже он, а непливачима се не препоручује да улазе у воду даље од појаса.

Основно правило за дивља купалишта је да пливачи почетници никако не долазе сами и не удаљавају се од друштва, јер и најмања повреда, у тренуцима када нема ко да помогне, може да доведе до фаталног исхода. Правила уласка важе за све воде, а дивља купалишта имају своја посебна. Непознат терен, скакање, хладна и мутна вода су опасности које вребају.

- Никако не скакати у непознато пре него што проверите да ли је довољно дубоко, чак иако сте ту раније скакали. Бујица је можда у међувремену навукла грање или нешто друго што зна да буде кобно. Мутна вода није за купање, а свака испод 20 степени је ризична за оне који су навикли на топле базене. На дивљим купалиштима не треба пливати далеко од обале ако ниси физички спреман, а то нарочито важи за децу која желе да се истакну у друштву. У хладној води не треба пливати снажно и нагло - каже професионални ронилац и инструктор пливања.

Фото: принтскрин Јутјуб/light2tube

 

 

Прскање и гурање у воду – ни под разно, јер температура може да „пресече“, а јави се и страх који, у ситуацијама када нема спасиоца, зна да доведе до трагедије.

Дивља купалишта, напомиње он, су некада била много мање ризична него сада. Не што су услови на водама били бољи, него што су купачи били обученији и много поље познавали природу.

Највећа опасност је по најмлађе

- Нису то више оне генерације од пре 30-40 година које су расле без рачунара и које су се сваки летњи дан проводиле на води, купале, пецале, возиле чамце. Данашња деца су отуђена о природе и спорта, и најбоље се сналазе са два прста којима командују „мишем“. Кључ свега је едукација младих у природи,а са њом и учење пливања са којима треба почети од предшколског узраста. Млади не знају шта им прети из воде јер нема ко да их упути у то, - указује Ненад Стојковић.

Миодраг Јовић, шеф спасилачке службе Аде Циганлије, упозрава да децу буквално ни секунд не треба испуштати из вида.

Деца млађа од шест година не би смела буквално ни секунд да буду у води без надзора одрасле особе, јер је толико мало времена и потребно да дође до трагедије, упозорава Јовић и додаје и да су чак половина млађих од 30 година у Србији непливачи.

Како нам објашњава, механизам дављења код деце је другачији, јер деца од 5, 6 година или млађа, немају одбрамбени механизам као одрасли људи.

- Уколико дете падне испод површине, а нема никод поред да га одмах извуче, за трен може бити фатално - упозорио је раније Јовић.

 

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".