Први случај мајмунских богиња у Србији забринуо је многе, али вирусолог Миланко Шеклер кажу за РТС да нема разлога за бригу.

Према њиховим речима, мајмунске богиње не могу да се пренесу тако лако као корона вирус.

Први заражени је мушкарац који је боравио у Немачкој, а Шеклер каже да одговор на ову вест треба да буде "па шта?".

- Апсолутно је беспотребно дизање било какве панике. Случај је импортован, што значи да се човек заразио ван Србије, да је дошао и показао симптоме. Предузете су мере и спречено је даље заражавање. Нема никаквог разлога да се посебно бринемо - рекао је Шеклер приликом укључења у емисију на РТС-у.

Фото: Профимедиа

 

 

Објаснио је да се ове богиње називају "мајмунским" јер су мајмуни жртве, исто као и људи. 

- Први случајеви ове болести су 1958. регистровани код мајмуна, а седамдесетих код човека. Резервоар за ову болест је поприлично мистериозан још увек, али вероватно се ради о глодарима - повећим пацовима који живе у том делу Африке - каже Шеклер и додаје да вирус повремено пређе са мајмуна на људе, нарочито у Африци.

Иако Светска здравствена организација организује састанак поводом мајмунских богиња, вирусолог сматра да нема основа да се прогласи епидемија на светском нивоу. Ген овог вируса, каже, не подлеже лако мутацијама.

- Да би се десила измена треба чудо да се деси, тако да нећемо имати ситуацију да се бојимо мутација. Треба здравствена служба то да прати, али нема никаквог разлога за панику, болест се не преноси тако лако. Усудио бих се да кажем да ћете лакше добити вашке или шугу него мајмунске богиње. Људи не треба да имају било какав страх и не треба да правимо ситуацију као да из ковида улазимо у мајмунске богиње. Не улазимо ни у шта, то вам ја гарантујем - наглашава Шеклер.

Фото: З. Јовановић/Профимедиа

 

 

Истиче да су они који су примили вакцину против великих богиња заштићенији од мајмунских богиња, што је доказ да је вирус стабилан.

Вакцина, која штити од богиња које су сродне мајмунским, има утицај и после неколико деценија. 

(Новости)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".