Знакови на бензинским пумпама упозоравају да се не користи телефон док се пуни гориво, или чак да се он искључи, међутим поставља се питање да ли постоји стварна опасност од коришћења телефона на бензинским пумпама. Може ли то стварно да изазве експлозију?  

- Ризик је веома, веома низак - рекао је за УСА ТОДАY Мајкл Марандо, сарадник за везу Националног удружења за заштиту од пожара.

Фото: Tanjug

 

Марандо је рекао да не зна када су упозорења почела да се појављују нити зашто су почела, али консензус је образложен да мобилни телефон има довољно енергије да створи варницу, а када се помеша са запаљивим бензином, може изазвати пожар, што резултира тешким, чак и повредама опасним по живот.

Истраживачи су тестирали ову теорију неколико пута да виде да ли је ова урбана легенда чињеница. Међутим, никада им није успело.

 - До сада нисмо били у могућности да документујемо било који инцидент који је изазвао мобилни телефон. У ствари, многи истраживачи су покушали да запале испарења горива мобилним телефоном и нису успели - каже Институт за нафтну опрему, позивајући се на више студија.

Популарна емисија "Разбијачи митова" је чак једном покушала да то уради, али безуспешно.

Иако експерименти нису запалили искру, Марандо је рекао да је то ипак донекле могуће.

- Ја то заиста не могу да кажем да нема никаквог ризика, јер би могла постојати нека заиста мала шанса да се то деси, један у неколико милијарди - рекао је он и додао:

- Постоји превише фактора који се морају поредати да је то изузетно ретко.

Права брига око коришћења телефона током сипања горива

Марандо је рекао да је главни разлог зашто људи не би требало да користе своје телефоне док сипају гориво је тај што, као и током вожње, то омета. Највећа брига је ако пумпа није правилно стављена у резервоар или ако се бензин излије. 

- Ретко ко мари за опасности које могу да постоје на бензинској пумпи јер нам је одлазак да сипамо гориво постала рутина.

Фото: Д. Дозет

 

Оно што би могло бити опасно, каже Марандо, је седење у аутомобилу на пумпи.

- Ако уђете у возило, седнете на своје седиште, а затим се вратите из да додирнете пиштољ за гориво, могли бисте створити статички електрицитет. А тај еликтирицитет би могао да доведе до варнице која може изазвати пожар - истакао је Марандо.

Ако избије пожар узрокован статиком, Амерички институт за нафту каже да би људи требали оставити млазницу унутра, удаљити се од возила и упозорити запослене на бензинској станици.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".